Rapportagestandaard taxateurs ingrijpend gewijzigd

De rapportagestandaarden voor taxateurs zijn ingrijpend gewijzigd. Dit blijkt uit de publicatie die VBO heeft uitgebracht.

De nieuwe Europese vastgoed-taxatiestandaarden EVS 2020 gelden vanaf dit jaar en zijn verplichte kost voor register-taxateurs. De auteurs, Tom Berkhout en Sebastiaan Roggeveen, wijzen erop dat de rapportagestandaard ingrijpend is gewijzigd. Er is nu sprake van een globale richtlijn voor taxatierapporten, maar dat betekent volgens hen nog geen volledige vrijheid voor de taxateur.

Verder bespreken zij aan de hand van de nieuwe standaarden een aantal actuele thema's uit de taxatiepraktijk. De actuele, soms verhitte discussie rond taxatieonzekerheid als gevolg van Covid-19 komt aan bod, evenals de manier waarop taxateurs in de praktijk hiermee dienen om te gaan. Volgens de nieuwe NRVT-regels mogen taxateurs adviesdiensten verrichten onder de noemer 'specifiek overeengekomen werkzaamheden'. De auteurs bakenen deze diensten scherp af tegenover professionele taxatiediensten en de wettelijke taxaties en bespreken hoe de taxateur zich het beste kan beschermen tegen claims en klachten.

De publicatie van Tom Berkhout MRE MRICS en Sebastiaan Roggeveen is gratis te downloaden via de website van VBO: https://www.vbomakelaar.nl/evs-publicatie

 

img
Redacteur
Profiel