Rabobank REF: 'De vastgoedsector komt sterk uit de coronacrisis'

De vastgoedsector komt sterk uit de coronacrisis. Beleggers houden onverminderd interesse in vastgoed, concludeert Rabobank Real Estate Finance in een update over de ontwikkeling van de vastgoedmarkt.

Er is geen forse toename van de leegstand. Dankzij de overheidssteun is een faillissementsgolf voorkomen. Daarnaast waren bedrijven door de coronacrisis minder snel geneigd te verhuizen. Daarom verlengden zij vaker hun contract. Het afgelopen jaar, zo signaleert het researchteam van Rabobank Real Estate Finance, was ook een goed beleggingsjaar. En 2021 lijkt dat ook te worden. Wel waren buitenlandse investeerders tijdens de crisis minder actief op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende deelmarkten. Het gaat volgens senior sectormarktanalist Arjen Ouwehand goed met huurwoningen. Door het aanhoudende woningtekort en de lage rente blijft dit vastgoedsegment aantrekkelijk. Wel zijn er bij de bank zorgen over het verder reguleren van de vrije huursector. Ook de bedrijfsruimtemarkt doet het goed. In 2020 werd namelijk bijna net zoveel in bedrijfsruimten belegd als in kantoren, en begin 2021 werd er juist meer in de bedrijfsruimtemarkt geïnvesteerd. En ‘essentiële winkels’ profiteerden van het toegenomen thuiswerken.

De coronacrisis zorgde op de kantorenmarkt voor meer uitdagingen, maar er zijn volgens het researchteam nog weinig opzeggingen en de leegstand blijft beperkt. Over de kantorenmarkt is Rabobank REF gematigd positief. Kantoren die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en strategisch in een grote stad liggen blijven in trek. Op mindere locaties kan er meer leegstand ontstaan en kan de waarde dalen, al zijn zulke effecten (nog) niet duidelijk zichtbaar.

img
Redacteur
Profiel