AMSTERDAM - Netto mogen er geen nieuwe meters meer worden toegevoegd aan de Nederlandse kantorenvoorraad. De provincies moeten een ‘Ruimte voor Ruimte-regeling’ instellen die er neer komt dat voor bijvoorbeeld elke 100 m[sup]2[/sup] nieuw te bouwen kantoor 200 m[sup]2[/sup] wordt gesloopt. Dat zegt Duco Stadig, voorzitter van het H-team dat is ingesteld om het herbestemmingsvraagstuk te agenderen.
AMSTERDAM - Netto mogen er geen nieuwe meters meer worden toegevoegd aan de Nederlandse kantorenvoorraad. De provincies moeten een ‘Ruimte voor Ruimte-regeling’ instellen die er neer komt dat voor bijvoorbeeld elke 100 m2 nieuw te bouwen kantoor 200 m2 wordt gesloopt. Dat zegt Duco Stadig, voorzitter van het H-team dat is ingesteld om het herbestemmingsvraagstuk te agenderen.
Stadig, tegenwoordig adviseur bij Colliers, was tussen 1994 en 2006 wethouder ruimtelijke ordening van Amsterdam. Stadig: ‘In het kader van zo’n ruimte-voor-ruimte-regeling mag alléén op A-locaties nog worden gebouwd. Er ontstaat dan een markt voor slooprijpe panden, à la emissierechten CO2.’ Hij denkt voor slooppanden aan een prijs van € 150 per m2; dat is 10-15% van de boekwaarde. Tegelijk wordt de vervangende nieuwbouw 10-25% duurder.
Daardoor wordt ook het verduurzamen van bestaande (verhuurde) voorraad interessanter. Stadig zegt dat in zijn voorstel de rol van de provincies als regisseur van de kantorenmarkt essentieel is. ‘Een dergelijke aanpak kan ertoe leiden dat we bijvoorbeeld in de regio Amsterdam 1 mln m2 minder leegstand krijgen in plaats van 1 mln m2 méér, zoals nu dreigt.’
De Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed Wim Eggenkamp installeerde op 24 juni 2010 het ‘H-team’. Het team is de vinger aan de pols van het herbestemmingvraagstuk in Nederland en vraagt publiekelijk aandacht voor het onderwerp. Het H-Team bestaat uit zeven boegbeelden en een programmasecretaris die expertise en gezag hebben opgebouwd in het veld van de herbestemming - bestuurlijk, bouwend, ontwerpend, historisch, als eigenaar of als procesdeskundige. Stadig: ‘Er is zó veel leegstand en tegelijk zijn er zó veel onvervulde behoeften: er gaat iets niet goed in het land. Dat is door de Rijksadviseur opgevat als cultureel probleem.’
Stadig beklemtoont dat het H-team als aanvullend moet worden gezien op andere initiatieven zoals het Nationaal Renovatie Platform waarin marktpartijen participeren en de Kantorentop waarbinnen markt en overheid praten over aanpak van de scheefgroei in de kantorenmarkt. Het H-team ontwikkelt ideeën en agendeert. In het duurzaamheidsdebat morgenmiddag op de stand van PropertyNL met energiereus GDF Suez/Cofely en de grootste eindgebruiker van Nederland, de Rijksgebouwendienst, zal Stadig het plan verder toelichten.