In het boek ‘Succesvol samenwerken aan centrumgebieden’ maakt Jorine de Soet samenwerkingsprocessen concreet en inzichtelijk. Een goede samenwerking verbetert niet alleen de kwaliteit van het opgeleverde project, maar werkt ook kostenbesparend.
Samenwerking lijkt een toverwoord als er problemen opgelost moeten worden. Ook de verschillende partijen in de markt van retail, retailvastgoed en centrumgebieden kunnen niet zonder elkaar als ze ingrijpende verbeteringen tot stand willen brengen. Wil je ergens een functie veranderen, voorzieningen toevoegen of leegstaande ruimte alternatief invullen, dan moet vaak het omgevingsplan aangepast worden, net als de inrichting van de openbare ruimte. Daar komen private en publieke partijen elkaar tegen. En alleen samen kunnen ze een juiste invulling geven aan het vastgoed en de directe omgeving.
In de praktijk blijkt dat de kwaliteit van een opgeleverd project nauw samenhangt met de kwaliteit van de samenwerking die eraan voorafging. Bovendien werkt een goede samenwerking kostenbesparend. Twee belangrijke redenen om te werken aan de kwaliteit van de samenwerking. Dit zou daarom deel moeten uitmaken van je risicoanalyse en risicomanagement.
Concreet toepasbare methode
In het nieuwe boek ‘Succesvol samenwerken aan centrumgebieden’, dat tijdens de Provada verschijnt, zoekt Jorine de Soet antwoord op de vraag wat een samenwerking succesvol maakt. Aan de hand van een concreet uitgewerkte managementmethode geeft ze inzicht in wat samenwerken nu precies is, hoe je de kwaliteit kunt beoordelen en hoe je daarin kunt sturen en bijsturen. Zo maakt ze het proces van samenwerken concreet en inzichtelijk.
Met behulp van de uitgewerkte managementmethode wordt het fenomeen opgedeeld in zes hapklare brokken: concrete voorwaarden waaraan getoetst kan worden. Door jezelf en je samenwerkingspartners de juiste vragen te stellen, kan het samenwerkingsproces inzichtelijk gemaakt worden en daarmee beïnvloedbaar. Het gevolg is een grotere kans op een succesvol resultaat.
De Soet illustreert deze zes factoren met voorbeelden en beschrijft de onderlinge samenhang. Aan de hand van vier ingrijpende binnenstedelijke transformaties – in Antwerpen, Den Haag, Ede en Turnhout – wordt de methode getoetst en uitgelegd.
Na een toelichting op de verschillende voorwaarden volgt een praktisch overzicht, waarin een concrete aanpak staat die direct toepasbaar is op elk samenwerkingsverband. Zo krijg je snel inzicht in de pijnpunten die je bij de oprichting van een samenwerkingsverband kunt tegenkomen, maar ook in problemen die onderweg kunnen opdoemen.
De factor vertrouwen wordt nog apart uitgelicht. Hoewel dit begrip iets ongrijpbaars heeft, slaagt De Soet erin ook dit concreet te maken. Daarnaast geeft ze instrumenten waarmee je ook zonder relationeel vertrouwen een goed project tot stand kunt brengen.
Centrummanagement
De methodiek werkt niet alleen bij concreet te realiseren projecten, maar is nadrukkelijk ook bedoeld voor centrummanagementorganisaties. Met deze methode kun je in een centrumgebied samenwerken aan een gezondere centrumeconomie, waarmee de leefbaarheid en levendigheid ook verhoogd worden.
Naast de toelichting over en uitwerking van het begrip samenwerken, besteedt het boek aandacht aan het ontstaan van ons retaillandschap, trends en ontwikkelingen, de actualiteit en aan andere onderwerpen die relevant zijn in de markt van retail, retailvastgoed en centrumgebieden.
Succesvol samenwerken aan centrumgebieden
Door Jorine de Soet
Uitgeverij: Spryg Real Estate Academy
ISBN: 978-94-92453-20-4
Nu al te bestellen op spryg.com/boeken
Over de auteur
Jorine de Soet is ruim 30 jaar actief in de markt van retail, retailvastgoed en centrumgebieden. Ze onder meer centrummanager geweest in Utrecht, Breda, Hilversum, Gent en de Amsterdamsestraatweg in Utrecht en heeft in Maarssen-Dorp de eerste BIZ opgericht. Ze begeleidt als projectleider de herontwikkeling van centrumgebieden, bijvoorbeeld die van Overkapel in Utrecht (NRW Jaarprijs 2010) en winkelcentrum Kerschoten (Apeldoorn). Ook (bege)leidt ze het opstellen van integrale centrumvisies en het oprichten van eigenarenverenigingen en vervult ze diverse bestuursfuncties.
Omdat ze voor zowel publieke als private partijen werkt, verstaat ze beide talen, belangen en behoeften. Daarnaast schrijft ze artikelen (onder meer voor PropertyNL) en boeken en is ze gastdocent op verschillende opleidingen.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 25 april 2025