PropertyNL Top-101 Ontwikkelaars 2021: Wie staat waar?

De jaarlijkse ranglijst belangrijkste ontwikkelaars van commercieel vastgoed (winkels, kantoren, bedrijfsruimten, hotels en transformaties) is er weer. Wie staan er allemaal in?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 26 november 2021

1: Borghese Real Estate/COD
Borghese/COD staan al jaren in de hoogste regionen van de Top Ontwikkelaars Commercieel Vastgoed. Het is een ontwikkelaar die eigenlijk van alle markten thuis is: Borghese heeft van oudsher wortels in logistiek vastgoed en woningbouw en COD in binnenstedelijke ontwikkeling. Gecombineerd maakt het dat de bedrijven in een tijd dat mixed-use steeds meer in opkomst is, hier prima voor geëquipeerd zijn.
Hoewel ze apart in de markt staan, zijn Borghese en COD nauw met elkaar verbonden, omdat ze deels gezamenlijke eigenaren hebben. COD is voor 50% van Timeless Investments (familie Van Veggel) en voor 50% van Borghese Real Estate (familie Pleijsier). Bas van Veggel en Winno Pleijsier zijn actief bij het bedrijf betrokken. De dagelijkse leiding van COD is in handen van Gert-Wim Bos, Randy van den Broek en Enno Otten. Enno Otten is ook directeur van Borghese Real Estate.

2: Intospace
Investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners heeft haar ontwikkelactiviteiten ondergebracht in een apart bedrijf: Intospace. Somerset neemt daarmee afscheid van het model waarbij logistiek vastgoed wordt ontwikkeld voor een eindbelegger en gaat al het door haar ontwikkelde vastgoed zelf houden en beheren.
In aanloop naar de lancering van de onderneming heeft Intospace afgelopen jaar de door haar ontwikkelde distributiecentra niet meer verkocht aan een eindbelegger, maar zelf in portefeuille genomen. Het gaat onder andere om ontwikkelingen in Apeldoorn, Zaltbommel, Drunen, ’s-Heerenberg en Hoofddorp.
Ceo Tim Beckmann, tot voor kort partner bij het moederbedrijf, wil met Intospace een nieuwe norm neerzetten voor logistiek vastgoed: slimme gebouwen die dienstbaar zijn aan snelle, slimme en schone logistiek.

3: DHG
DHG, met David Hart als oprichter/eigenaar en Willem Slager als partner, heeft vanuit thuisbasis Rotterdam de afgelopen jaren voor eigen risico een groot aantal distributiecentra ontwikkeld. Verkoop van deze zogeheten Smartlogs aan beleggers biedt vervolgens ruimte voor nieuw logistiek vastgoed. Zo zijn dit jaar twee locaties van Steinweg-Handelsveem in het Botlek-gebied in Rotterdam overgenomen voor de bouw van vier distributiecentra. Ook bouwt DHG distributiecentra van ruim 40.000 m² aan de Bunschotenweg in de Rotterdamse Waalhaven. Naast de Smartlog-ontwikkelportefeuille werkt DHG aan de uitbreiding van de beleggingsportefeuille met grootschalige en hoogwaardige bedrijfspanden. Zo werd het bedrijfspand van Stork IMM in Hengelo aangekocht.

4: MRP Development
MRP is een ontwikkelaar en investeerder in vastgoed in binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen met nieuwbouwprojecten, herontwikkelingen en transformaties. Het bedrijf had in 2016 een vliegende start met de overname van de ontwikkelportefeuille van ASR en heeft als fundament het familiebedrijf Meijer.
MRP streeft bewust naar mixed-use, inclusieve en toegankelijke ontwikkelingen. Het gaat Mix Amsterdam realiseren, een mixed-use ontwikkeling bij het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West. In Waddinxveen krijgt het nieuwbouwproject ’t Gouwe gestalte, een van de laatste fases van het winkelhart Gouweplein. En in Zoetermeer is een begin gemaakt met de laatste ontwikkeling van de wijk Oosterheem.

5: WDP
WDP is gespecialiseerd in semi-industrieel en logistiek vastgoed. Het bedrijf is beursgenoteerd in Brussel en Amsterdam en heel succesvol in de Benelux, Roemenië, Duitsland en Frankrijk. Nederland is voor Michiel Assink, algemeen directeur WDP Nederland, een groeimarkt. Het bedrijf is onder meer betrokken bij de realisatie van een nieuw distributiecentrum in Oss voor pharma-logistics dienstverlener Movianto. Op industrieterrein Westerlee in De Lier ontwikkelt WDP een meerlaags distributiecentrum voor De Jong Verpakking. En Crocs Europe nam afgelopen jaar zijn in trek in het nieuwe distributiecentrum van 50.000 m² op DistriPark Dordrecht.

6: Dudok Real Estate
Dudok Groep uit Dordrecht is opgericht door Ewald Dudok. Dudok Real Estate ontwikkelt en belegt in vastgoed in groot-Rotterdam. De vastgoedportefeuille omvat woningen, kantoren en bedrijfshallen. Zo is het bedrijf sinds 2017 eigenaar van De Rotterdamsche Lloyd aan de Lloydpier in het Rotterdamse Lloydkwartier. Het rijksmonumentale pand heeft een mixed-use functie met onder meer kantoren en woningen. In 2019 werd het spoorviaduct De Hofbogen in Rotterdam aangekocht. Voor Dylan Steel Solutions bouwt Dudok op DistriPark Dordrecht een nieuw distributiecentrum van 35.000 m².

7: Edge
Bij Edge ligt de nadruk op de realisatie van technologisch hoogstaande gebouwen. Oprichter Coen van Oosterom, nog steeds de belangrijkste aandeelhouder, legde via het toenmalige OVG als een van de eerste ontwikkelaars de focus op duurzaamheid. Nu feitelijk alle nieuwe gebouwen als vanzelfsprekend duurzaam zijn, is moderne technologie de manier om gebouwen te ‘branden’.
Edge is kantoorontwikkelaar. Dit jaar heeft het bedrijf Edge Amsterdam West, een rigoureuze herontwikkeling van een verouderd kantoorgebouw in Amsterdam-Sloterdijk, opgeleverd aan de Koreaanse eigenaar. APG wordt een van de gebruikers. Verder is het bedrijf samen met Vorm gestart met de bouw van het multifunctionele complex De Puls aan de Amsterdamse Zuidas. En in het hart van Eindhoven krijgt Edge Eindhoven gestalte. Het bedrijf spreekt ook daar van een nieuwe standaard voor wonen en werken.

8: Heylen Warehouses
Heylen Warehouses is onderdeel van Heylen Group, een investeringsvehikel uit België, opgericht door Wim Heylen. Hij staat aan het roer en heeft de meerderheid van de aandelen. De strategie is om zowel organisch te groeien als om omzet te kopen door te investeren in bewezen bedrijven over heel Europa.
Heylen Warehouses investeert zowel in België als in Nederland. Voor wat betreft logistiek is Nederland de belangrijkste markt voor Heylen. Zo ontwikkelt het bedrijf een XL-magazijn voor machinebouwer Kubota in Weert. En op een deel van het voormalige suikerfabrieksterrein van Cosun Beet Company in de gemeente Hoeksche Waard ontwikkelen AG Real Estate en Heylen Warehouses een grootschalige bedrijvencampus.

9: Unibail-Rodamco-Westfield
De pandemie zet de inkomsten uit winkelverhuur onder druk en versnelt de transitie van de winkelmarkt. Unibail-Rodamco-Westfield (URW) presteert slechter dan sectorgenoten en ontkwam het afgelopen jaar onder invloed van activistische aandeelhouders niet aan reorganisatie en herstructurering van de (internationale) activiteiten. Desalniettemin verhuurde URW in zowel Stadshart Amstelveen en Almere Centrum veel (grote) winkels. Ook voltooide URW de uitbreiding en vernieuwing van de Mall of the Netherlands in Leidschendam tot een plek waar zoveel te winkelen en beleven valt, dat mensen van heinde en verre er een dagje naartoe willen.

10: Segesta Exploitatie
De Segesta Groep ontwikkelt het overgrote deel van zijn projecten voor eigen vastgoedportefeuille. Naast huurwoningen realiseert Segesta bedrijfspanden, logistiek vastgoed, winkels en kantoren. Over geheel Nederland verspreid, maar met een stevig accent op Noord-Holland. Zo maakt in Opmeer een groothandel in diervoeders plaats voor woningbouw en een supermarkt. Ook is Segesta betrokken bij de vernieuwing van het centrum van Heerhugowaard en de aanpak van Stadscentrum Hoofddorp.

11: Provast
Provast staat traditiegetrouw in de bovenste regionen van de Top-101. Provast is onafhankelijk. Projecten worden niet in portefeuille gehouden, maar verkocht. Olympiade in Amstelveen werd verkocht aan Amvest. ASR kocht mixed-use project Tree House in Rotterdam. Bij heel grote projecten zoekt Provast samenwerking met andere partijen. Zo wordt samen met Hines het voormalige Draka-fabrieksterrein langs het IJ in Amsterdam-Noord herontwikkeld met de bouw van woningen, bedrijfshallen voor de maakindustrie, horecagelegenheden en winkels.

12: VolkerWessels
VolkerWessels is een landelijk werkend bouwconcern. Van de VolkerWessels-ondernemingen houden met name SDK Vastgoed, G&S Vastgoed, VolkerWessels Vastgoed en VolkerWessels Logistics zich bezig met de ontwikkeling van commercieel vastgoed. Zo heeft VolkerWessels Logistics Development samen met Delta Development grond gekocht op Schiphol Trade Park in Hoofddorp voor de ontwikkeling van Hello World. VolkerWessels Vastgoed is betrokken bij de vernieuwing van het Noordelijk Havenhoofd op Scheveningen; afgelopen jaar zijn Inntel Hotels Marina Beach Den Haag en de eerste fase van de bedrijfshallen opgeleverd. G&S ontwikkelt in samenwerking met BNP Real Estate en Arcadis The CubeHouse aan de Amsterdamse Zuidas. En SDK Vastgoed is langjarig betrokken bij de verdere ontwikkeling van Brainport Industries Campus in de regio Eindhoven.

13: Being Development
Het ontwikkelbedrijf van founders Sebastiaan van Dam en Dirk Dekker heeft de ambitie om met duurzame nieuwbouw een bijdrage te leveren aan duurzame stedelijke gebieden. Het gaat volgens het bedrijf om het creëren van omgevingen die gemeenschapszin en groei stimuleren. Being is betrokken bij diverse projecten in of nabij de hoofdstad. Zo is het dit jaar gestart met de bouw van het hybride kantoorgebouw Mediavaert voor DPG Media in de gemeente Ouder-Amstel.

14: AM
AM is de gebiedsontwikkelaar van bouwbedrijf BAM. AM neemt een belangrijke positie in op de markt voor woningontwikkeling, maar het is evengoed betrokken bij de ontwikkeling van commercieel vastgoed. Er is een nieuw kantorenconcept ontwikkeld: Reinventing the office. Kantoren waar beweging, ontmoeting en verbinding centraal staan. Het concept is gebaseerd op het onlangs opgeleverde Helix in Utrecht Leidsche Rijn Centrum. AM is ook een van de zeven ontwikkelaars binnen We Think Binck; de groep die de transformatie van het voormalige bedrijventerrein De Binckhorst in Den Haag wil versnellen. In Amsterdam werkt AM aan de transformatie van de voormalige Bijlmerbajes.

15: Heembouw Ontwikkeling
Heembouw noemt zich een ontwerpende bouwer. Het is bij hen dagelijkse praktijk om als ontwikkelaar, architect en bouwer in één team gebouwen te realiseren. Het betreft niet alleen logistiek vastgoed en andere bedrijfsruimte. Heembouw is ook actief op de woningmarkt. Het bedrijf staat onder leiding van Léon Heddes.
Heembouw heeft in Echt-Susteren het nieuwe distributiecentrum van Dokvast opgeleverd. Het eigen architectenbureau is verantwoordelijk voor het ontwerp. In Aalsmeer is het bedrijf gestart met de bouw van distributiecentrum Virgo Aalsmeer. Andere ontwikkelingen krijgen gestalte in Alkmaar, Tilburg, Berkel en Rodenrijs, Wijchen en Amsterdam-Osdorp.

16: Delta Development Group
Ceo Coert Zachariasse heeft de focus verlegd naar de ontwikkeling van duurzaam logistiek vastgoed. Hij kan daarbij een beroep doen op een kapitaalkrachtige partner: Elliott Investment Management. De ambitie van de joint venture is om te investeren in cradle-to-cradle distributiecentra en last-mile projecten in Duitsland en op interessante plekken in Nederland: bij Schiphol, de havens van Rotterdam en Amsterdam, tussen Bergen op Zoom en Venlo en bij Nijmegen. Zachariasse wil iets bijzonders toevoegen, zoals hij dat eerder deed bij de ontwikkeling van kantorengebied Park 20|20 in Hoofddorp. Afgelopen voorjaar verkocht Delta een distributiecentrum in Den Hoorn aan Real IS.

17: Ten Brinke Vastgoedontwikkeling
Ten Brinke is actief in meerdere landen, in het bijzonder Duitsland. Ten Brinke Vastgoedontwikkeling, onder leiding van Edwin ten Brinke en Leo Versteeg, bedient de Nederlandse markt. Het is betrokken bij diverse projecten in Zaanstad: woningbouw op het Hembrugterrein en aan de Houthavenkade. In Weesp is de voorbereiding begonnen van de herontwikkeling van het Van Houten Industriepark. Aan de Rigastraat in Deventer is Ten Brinke samen met de RJB Group begonnen met de nieuwbouw van een logistiek warehouse/distributiecentrum van 30.000 m².

18: Impact Vastgoed
Impact Vastgoed is het ontwikkelbedrijf van Philip van der Ent, Marco Praagman en Bart Dura. Steeds vaker wordt ontwikkeld voor eigen rekening. Het betreft zowel logistieke als woningbouwprojecten. Zo ontwikkelt Impact Vastgoed distributiecentra voor Picnic op bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk en op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Verder is het bedrijf actief in Rotterdam. Samen met Boei geeft Impact het voormalige Zuiderziekenhuis een nieuwe bestemming.

19: Van Dijk Groep (VDG)
Van Dijk Groep, of VDG, is een familiebedrijf uit Gemert, actief in bouw en vastgoed. Met VDG Real Estate investeert het in en ontwikkelt het bedrijfspanden en logistiek vastgoed.
VDG heeft dit jaar onder meer distributiecentra opgeleverd in Hardinxveld, Hoofddorp, Venlo, Oegstgeest en Uden. In Tholen werd het DC van DSV van 115.000 m² opgeleverd, dat is gekocht door Savills IM. ook heeft VDG complexen in aanbouw genomen in onder meer Raamsdonksveer, Hoorn, Bladel en Waalwijk.
Van Dijk Groep heeft een beleggingsportefeuille vastgoed. Een andere dochteronderneming is Bouwgrondvinden.nl, een platform waar beschikbare grond voor bedrijven in Nederland is te vinden. 

20: HVBM Vastgoed
HVBM Vastgoed is een ontwikkelaar uit Tilburg, gespecialiseerd in bedrijfspanden en logistiek vastgoed. Het bedrijf is gelieerd aan Berghege Heerkens Bouwgroep, waarmee het veel samenwerkt. HVBM Vastgoed wordt geleid door eigenaar Adriaan Molenschot. Het Tilburgse bedrijf is betrokken bij de ontwikkeling van een City Hub-concept voor supermarktconcern Jumbo. Voor een logistieke dienstverlener wordt een nieuwe bedrijfsruimte gerealiseerd op bedrijvenpark Green Park Aalsmeer. Eind vorig jaar leverde HVBM op bedrijventerrein Kraaiven in Tilburg het logistieke centrum voor Decathlon Nederland op.

21: Over Engh Vastgoed
Misja Bakker is oprichter en eigenaar van het onafhankelijke Over Engh Vastgoed. De afgelopen zeven jaar heeft hij diverse toonaangevende kantoor- en logistieke complexen gerealiseerd, verhuurd en verkocht. Zo realiseert Over Engh Vastgoed logistiek vastgoed (35.000 m²) op Distributiepark Maasvlakte West. Samen met Frasers Property Industrial heeft het een brownfield-locatie gekocht op bedrijvenpark Pannenhuis in Bemmel voor de bouw van een distributiecentrum (30.000 m²). Voor WDP werd het DC van Crocs Europe (50.000 m²) op DistriPark Dordrecht ontwikkeld.

22: Flow Development
Flow Development is een onafhankelijke ontwikkelaar die in verschillende samenstellingen samenwerkt met diverse investeerders. De ontwikkelaar sloeg een grote slag met de verhuizing van twee advocatenkantoren. De Brauw Blackstone Westbroek verkast naar het herontwikkelde Tripolis-Park. Het ooit door Aldo van Eyck ontworpen Tripolis is met hulp van architect Winy Maas omgebouwd naar een groene stadscampus. En DLA Piper verhuist naar het Strawinskyhuis, ook een ontwikkeling van Flow.

23: ProDelta
Het fundament van ProDelta Real Estate wordt gevormd door een Rotterdams familiebedrijf, groot geworden in de verhuur van mobiele kranen. De vastgoeddivisie ontwikkelt en herontwikkelt grootschalige vastgoedprojecten in binnen- en buitenland en voert het commercieel beheer over meer dan 500.000 m² aan logistiek vastgoed in Nederland. Zo ontwikkelde ProDelta voor eigen risico Distriport Waalwijk (84.000 m²). Bol.com is een van de grote huurders. Verder verkocht ProDelta Distriport Tilburg (70.000 m²) aan CBRE Global Investors en een distributiecentrum in Veenendaal (41.000 m² warehouse) kwam in handen van Garbe Industrial Real Estate.

24: Duqer
Duqer ontwikkelt, herontwikkelt en transformeert in met name binnenstedelijk gebied. In 2015 is het bedrijf opgericht door Arie van der Aart en Stephan Bouwmans; na snelle groei van de projectportefeuille werd Hans Zippro de derde partner. Duqer is met COD begonnen aan de bouw van Spot Amsterdam. Het is de eerste grote stap in de transformatie van de Hogehilweg in Amsterdam-Zuidoost naar een woon- en werkgebied. Spot omvat de bouw van 13.000 m² kantoren, 4000 m² voorzieningen en 1090 woningen. Ook is Duqer in Utrecht betrokken bij de ontwikkeling van project Concorde in de Merwedekanaalzone.

25: Dokvast
Dokvast ontwikkelt en investeert in slim en duurzaam vastgoed. Vanaf de oprichting in 2006 in Oisterwijk ligt de focus op het realiseren van duurzame, circulaire, innovatieve woningen, bedrijfsgebouwen en logistiek vastgoed. Zo breidde Dokvast de naast het station van Oisterwijk gelegen oude leestenfabriek uit met een future-proof bedrijfsverzamelgebouw. Verder kreeg Dokvast een XL-distributiecentrum (98.000 m²) opgeleverd in Echt-Susteren en verkocht de ontwikkelaar het distributiecentrum van Puma in Tilburg aan Patrizia.

26: Kroonenberg Groep
Kroonenberg is een landelijk werkende ontwikkelende belegger uit Amsterdam, gespecialiseerd in binnenstedelijk vastgoed. Het bedrijf wil toegevoegde waarde leveren aan de kwaliteit van winkelen, werken en wonen. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de meest prestigieuze architectenbureaus.
Kroonenberg ontwikkelt aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid na sloop van het bestaande gebouw een high-end kantoorgebouw naar ontwerp van architectenbureau OMA. Op een prominente locatie in Amsterdam-Buitenveldert krijgt Quartz gestalte; Q Residences is het eerste Europese project van Studio Gang uit Chicago.
Verder is Kroonenberg betrokken bij de transformatie van verouderde kantoren naar woningen in het stationsgebied van Almere en de aanpak van verouderd, leegstaand vastgoed aan de rand van het centrum van Dordrecht.

27: Neoo
De pandemie en de groei van e-commerce doen niks af aan de belangstelling van Neoo voor de ontwikkeling van nieuwe winkels. Het bedrijf van Sander van Oss en Eelco Nettinga is vooral actief in gedelegeerd opdrachtgeverschap: Neoo pakt de vernieuwing van winkelgebieden aan in opdracht van centrumeigenaren. Zo gaat Neoo winkelplein Kort Ambacht in Zwijndrecht renoveren en verbouwen. Ook is het ontwikkelbedrijf betrokken bij de bouw van Air in Rotterdam, de transformatie van de voormalige Hudson’s Bay in het centrum van Rotterdam naar een mixed-use complex.

28: Synchroon
Steden worden steeds belangrijker. Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings, draagt voor de ontwikkeling van steden originele, doortastende en duurzame oplossingen aan. Zo is Synchroon ontwikkelaar van het mixed-use complex 5Tracks (50.000 m²) in Breda. Wonen, werken, een hotel, een groen park, horeca, parkeergarage en winkels: in 5Tracks komt het allemaal samen. Het project maakt deel uit van de transformatie van de Bredase spoorzone. Ook is Synchroon partij bij de ontwikkeling van Schieveste in Schiedam. Op een van de belangrijkste OV-knooppunten in de zuidelijke Randstad zal een grootstedelijk stuk stad verrijzen.

29: Blauwhoed
Blauwhoed is een typische Rotterdamse ontwikkelaar. Het bedrijf heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een innovatieve samenwerkingspartner bij complexe stedelijke (her)ontwikkelingsprojecten. Blauwhoed en Vorm zijn gekozen als exclusieve partner voor de ontwikkeling van Maasterras-West in Zwijndrecht. Dit gebied ligt nabij het station en vormt de kern van de ontwikkeling van de spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht. Ook is Blauwhoed samen met Dudok eigenaar geworden van het voormalige fabrieksterrein van Glasfabriek in Schiedam. Ook daar moet een hoogstedelijk woon- en werkmilieu ontstaan.

30: Vorm Ontwikkeling
Vorm is gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van nieuw en bestaand vastgoed in de breedste zin van het woord. Hans Meurs is de algemeen directeur bij Vorm, maar Daan van der Vorm is ceo en eigenaar van het familiebedrijf. De huidige Van der Vorm is sinds 1991 actief in het bedrijf, dat in 1919 door zijn opa werd opgericht. Vorm is betrokken bij tal van projecten in Amsterdam, zoals gebiedsontwikkeling Oostenburg en de bouw van Fibonacci. Onlangs is aan de Amsterdamse Zuidas de bouw gestart van De Puls, een project van Vorm waaraan later Edge toegevoegd is.

31: Prologis
Het op de beurs van New York genoteerde Prologis is een actieve speler op de Nederlandse logistieke markt. Sander Breugelmans, verantwoordelijk voor de activiteiten in Noord-Europa, streeft naar de creatie van niet alleen klimaatneutrale, maar ook sociaal duurzame en goed in het landschap ingepaste gebouwen. Prologis verwierf dit jaar een vierde distributiecentrum nabij Schiphol van Kroonenberg Groep. De uitbreiding past in de strategie om logistieke hubs te creëren in de ring van grote steden. En Lidl breidde zijn activiteiten uit naar Prologis Park Moerdijk.

32: Coltex Retail Group
33: Boelens de Gruyter
34: Lingotto
35: Waaijer Projectrealisatie
36: AEW
37: Peak Development
38: USAA Realco
39: GLP
40: Goodman
41: 3W Real Estate
42: Fame Planontwikkeling
43: Green Real Estate
44: BL Huisvesting
45: Explorius Vastgoedontwikkeling
46: Dura Vermeer
47: APF International
48: Stellar Development
49: Rialto Vastgoedontwikkeling
50: MWPO
51: Segro
52: Leyten
53: Suitsupply
54: Maarsen Groep
55: Aan de Stegge
56: Verweij Mungra
57: Van de Ven Bouw & Ontwikkeling
58: Van Schijndel Bouwgroep
50: Reshape Properties
60: Stebru
61: First Sponsor
62: Built to Build
63: Proptimize
64: Angelo Gordon
65: Steengoed BMA
66: E.CP (Epicurus & Centrum Projecten)
67: Zurich
68: KBK
69: Hoorne Vastgoed
70: Redevco
71: Panattoni
72: ReadyforLiving
73: Red Company
74: Gardenz (Kijabo)
75: Amvest
76: IDVR
77: Caransa
78: FiMek Estate
79: Wonam
80: Top Vastgoed
81: Equinix
82: RJB Goup
83: Van der Vorm Vastgoed
84: Cairn Real Estate
85: Yisheng Development
86: De Jong
87: De Nijs
88: Prowinko
89: BPD
90: Heijmans
91: Fraxus
92: Klok Groep
93: Kikx Development
94: Yari
95: Harvest & Millten
96: Janssen de Jong
97: Certitudo
98: Besix Real Estate Development
99: Grehamer & Company
100: Giesbers
101: Focus Real Estate

img
Redacteur
Profiel