Peter Boelhouwer: meer tijdelijke woningen kunnen bouwproductie op gang houden

Hoogleraar Peter Boelhouwer pleit voor meer tijdelijke woningen om de bouwproductie op gang te houden. Nicole Maarsen van Syntrus Achmea is voorstander van een zelfopgelegde regulering voor lage huren. Dit bleek woensdag tijdens een bijeenkomst van BBN adviseurs.

"De overheid heeft de woningvraag jarenlang onderschat. Twee weken geleden berichtte het CBS dat de bevolking in Nederland kan groeien naar 20 mln mensen, en misschien wel naar 22 mln. Ontwikkelaars en gebiedsontwikkelaars hebben dus nog voor jaren werk."

Met dit goede nieuws startte Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, op woensdag 29 januari de bijeenkomst De Inclusieve Stad in TivoliVredenburg. Met vier sprekers en ruim tweehonderd mensen uit de vastgoedwereld werd dit thema besproken tijdens deze door BBN adviseurs georganiseerde inspiratiebijeenkomst.

Nu PFAS- en stikstofproblemen de bouwproductie dreigen te beperken, lijken de oplossingen van Boelhouwer een realistisch alternatief: tijdelijke woningen, een flexibele schil van woningen voor 'spoedzoekers' en creatief omgaan met de bestaande woningvoorraad. Boelhouwer noemt als voorbeeld van innovatie in de sector de fabriek die in korte tijd duizenden woningen kan produceren. Vooral woningcorporaties tonen belangstelling voor deze efficiënte manier van woningbouw. Het zou mooi zijn als dit soort innovatie leidt tot betaalbare woningen, ook in de stad. Maar om echt oplossingen te vinden voor de woningmarkt moet de overheid met een visie komen. De hoogleraar doet dan ook een dringende oproep aan de overheid met een visie te komen die rekening houdt met alle betrokken partijen, dus ook met waterschappen, energieleveranciers en milieuorganisaties.

Betaalbare woningen en tegelijkertijd een aangename leefomgeving realiseren blijft een uitdaging. Nicole Maarsen, directeur Vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea, licht toe hoe ingewikkeld het is vastgoedbeleggingen te vinden die voldoende rendement opleveren en die tegelijkertijd betaalbaar zijn voor huurders én een aangename leefomgeving bieden. Op basis van ESG (Environmental, Social en Governance) criteria ontwikkelde Syntrus Achmea een strategie en initiatieven die bijdragen aan duurzame kwaliteit van de beleggingsportefeuille: van zelfopgelegde regulering om huren laag te houden tot een duurzaam zorgfonds aan toe.

Tja, want als je niet uitkijkt staan er straks alleen nog wolkenkrabbers in Nederlandse steden. Lucht is immers goedkoop. Met deze opmerking prikkelde Midas Dekkers de aanwezigen. De bioloog pleit ervoor dat architecten bij hun ontwerpen meer rekening houden met de dieren die in de stad leven. En dat ze minder met glas bouwen want er sterven teveel vogels doordat ze tegen dat glas aanvliegen. Glas kunnen dieren niet ruiken, niet proeven. Voldoende bomen én lantarenpalen om aan te kunnen snuffelen, dat maakt een stad leefbaar, voor mensen én voor dieren.