Pesthuis Leiden te koop

Het Rijksvastgoedbedrijf doet het Pesthuiscomplex in Leiden in de verkoop. Het complex tussen de Binnenstad en het Bio Science Park  bestaat uit het Pesthuis uit 1661, een voormalig gevangenisgebouw en een aantal woonhuizen.

Het Rijksvastgoedbedrijf biedt het Pesthuiscomplex te koop aan door middel van een openbare inschrijving met voorselectie. Het rijksmonument is vanwege de centrale ligging en de ontwikkelingsmogelijkheden volgens het Rijksvastgoedbedrijf een unieke locatie voor herontwikkeling. Het complex ligt op loopafstand van het Centraal Station. Het wordt begrensd door de Plesmanlaan, de Darwinweg, het fietspad in het Leeuwenhoekpark, het LUMC-terrein en het voormalige ambulance gebouw.

Monumentale waarde
Centraal in het Pesthuiscomplex ligt het unieke Pesthuis. Passend bij zijn oorspronkelijke functie wordt dit gebouw omsloten door waterlopen en bomen. Daar omheen zijn diverse gebouwen en woningen gesitueerd, bestaande uit het Wachthuis, de Binnenvader, het voormalige cellencomplex, de Anatomische koepel en de Vrouwengevangenis. Het pand met huisnummer 2/3/3A, het pand met huisnummer 4 en het Pesthuis met huisnummer 7 zijn aangewezen als Rijksmonument. De panden met huisnummer 1, 5/6 en 6A/6B zijn gezien de cultuurhistorische waarde recent aangewezen als gemeentelijk monument.

Sinds de opening in 1998 heeft het Pesthuis gediend als entree voor natuurmuseum Naturalis. Door de recente verbouwing van het museum heeft het die functie verloren.

In een keer te koop 
De gemeente Leiden heeft samen met het Rijksvastgoedbedrijf een Nota van Uitgangspunten (NvU) opgesteld voor de herontwikkeling van het complex. Die is op 6 december 2018 vastgesteld.
Het Rijksvastgoedbedrijf biedt het gehele terrein met alle gebouwen die daarop zijn gevestigd in één keer te koop aan. Er is sprake van een voorselectie waarbij onder andere aan de hand van een aantal referentieprojecten ervaring moet worden aangetoond met vergelijkbare projecten. Het gaat om bewezen ervaring met het ontwerpen, (her)ontwikkelen, bouwen of financieren van projecten van minimaal 2000 m² bvo en waarbij sprake is van stedelijke herontwikkeling of herontwikkeling van een gebouwencomplex. Daarnaast moet sprake zijn van restauratie van een monument in de zin van de daarvoor geldende wet- en regelgeving.

Na de voorselectie krijgen partijen die voldoen aan de gestelde selectie-eisen een uitnodiging om deel te nemen aan de selectiefase. De voorselectie sluit op donderdag 9 april 2019. Daarna moeten ze een plannen mondeling toelichten (27 mei) en worden de 5 partijen met de hoogste score uitgenodigd een bod te doen (12 juli). Op 2 september 2019 volgt de gunning.