Patrizia mag Haagse wolkenkrabbers tot recordhoogte van 180 meter bouwen

De Haagse gemeenteraad heeft onlangs eindelijk groen licht gegeven voor de bouw van Bellevue, twee woontorens van 180 meter hoogte die in het gebied van NS-station Den Haag Centraal moeten verrijzen.

Een meerderheid van de gemeenteraad koerste lange tijd op een maximale hoogte van 160 meter, ingegeven door omwonenden die vrezen dat de wolkenkrabbers voor extra schaduw en windhinder zorgen. Onder aanvoering van de VVD werd in de vorige raadsperiode zelfs een motie aangenomen om de hoogbouw met 20 meter te beperken.

Ontwikkelaar Patrizia dreigde echter de stekker uit Bellevue, waarvoor de plannen samen met woningcorporatie Staedion in 2021 zijn ontwikkeld, te trekken. Lager bouwen zou financieel niet haalbaar zijn. De gemeenteraad heeft dit argument mee laten wegen in haar besluit en is overstag gegaan.

Op één na hoogste woongebouwen

De torens worden met 180 meter de hoogste woongebouwen van Den Haag en de op één na hoogste van Nederland. Bellevue moet momenteel alleen de Rotterdamse Zalmhaventoren -215 meter- voor zich dulden. De Haagse wolkenkrabbers moeten plaats gaan bieden aan 1.200 woningen, waarvan er 360 vallen in de categorie sociale woningbouw. Het betreft appartementen met een huur tot 750 euro. Nog eens 240 woningen vallen in het middensegment, met een huurprijs van 750 tot 1000 euro. Bellevue telt naast appartementen, zo’n 28.000 m² aan kantoren en co-workingspaces. Ook zijn er een parkeergarage voor auto’s en fietsen en een mobiliteitshub voorzien.

De oorspronkelijke bouw zou al dit jaar van start gaan. Zoals het er nu uitziet, hebben Patrizia en Staedion twee jaar de tijd om een nieuw businessplan te maken. De gemeenteraad zal dit plan opnieuw beoordelen.