Bellevue-locatie Den Haag CS wordt aansprekend woon- en werkgebied

De Bellevue-locatie bij Den Haag CS verandert in een modern en levendig deel van de binnenstad. Het plan omvat een gemengd programma met voorzieningen, 1.200 appartementen en 28.000 m2 kantoorruimte. De bouw start in 2023.

Het stationsgebied (het gebied tussen de Rijnstraat, Koningin Julianaplein, Bezuidenhoutseweg en de Oranjebuitensingel, naast de Hoftoren) rond Den Haag Centraal, is één van de plekken waar de stad de komende jaren woningen en werkplekken wil realiseren voor de snelgroeiende stadsbevolking. De plannen zijn dinsdagavond toegelicht tijdens een online bijeenkomst.

De integrale ontwikkeling van de Bellevue-locatie sluit goed aan bij de behoefte van de gemeente Den Haag om nieuwe woningen te realiseren voor de snelgroeiende stadsbevolking en om de economische ontwikkeling van het Central Innovation District (CID) een verdere impuls te geven. De Bellevue-locatie wordt een beeldbepalende hoogbouwlocatie en vormt straks ook een logische verbinding tussen de moderne en de historische binnenstad, tussen station Den Haag Centraal en het kernwinkel- en uitgaansgebied.

Op de Bellevue-locatie komt nieuwbouw met een gemengd programma van woningen, kantoren, voorzieningen en  ontmoetingsplekken in de stedelijke laag. Groene daken en gevels worden geïntegreerd in het gebouw.  

Wonen
Er komen twee torens van 180 meter met (huur)woningen voor een brede stedelijke doelgroep (jong en oud) die graag wil wonen in een dynamische en inspirerende omgeving, te midden van de binnenstad met haar voorzieningen, het groen van de Koekamp en het nabijgelegen openbaar vervoer. De appartementen worden ontwikkeld volgens het ‘urban living concept’ (een mix van studio’s, lofts, 1-, 2- en 3-kamer appartementen). Op de begane grond van de twee torens zijn een fitness, een kinderopvang, een fietsenmaker en ontmoetingsplekken voor bewoners, gebruikers en omwonenden voorzien. 

Het plan omvat ook sociale huurwoningen en betaalbare huur. Daarmee wordt het bereikbaar voor mensen die nu moeilijk een woning vinden in de stad, zoals werknemers in de zorg, het onderwijs, bij de politie en andere middeninkomens. De Haagse woningcorporatie Staedion is als een van de eigenaren in het gebied betrokken bij de planontwikkeling en ziet het als een kans om duurzame, sociale huurwoningen te kunnen exploiteren in deze mooie ontwikkeling. De diversiteit maakt de woningen aantrekkelijk voor zowel starters (young professionals), ouderen als voor gezinnen die in de stad willen -blijven- wonen.

Verschillende kantoorconcepten
Op de locatie is ook moderne en kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte voorzien, geschikt voor grote corporate bedrijven, maar ook met veel ruimte voor creativiteit en mogelijkheden voor bewoners van de woontorens. Diverse hybride kantoorconcepten passen bij deze locatie, zoals co-working spaces voor ZZP’ers/freelancers die geen eigen kantoorruimte zoeken en af en toe wel willen sparren met vakgenoten.

Mobiliteit
Parkeren wordt ondergronds opgelost. Naast een traditionele parkeergarage komt er een mobiliteitshub waar bewoners, kantoorgebruikers en bezoekers terecht kunnen voor hun mobiliteitswensen. Ook is voorzien in ongeveer 2.500 fietsparkeerplaatsen en komt er ruimte voor het parkeren van voertuigen voor mindervaliden zoals een scootmobiel.