Paleis van Justitie krijgt duurzame make-over

Barcode Architects, HUB Architects, ingenieursbureau ABT en landschapsarchitect Karres en Brands gaan als ‘Consortium PvJ’ aan de slag met de duurzame verbouwing van het Paleis van Justitie Den Haag.

Het team werkt, in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf en de gebruikers, het ontwerp uit tot een afgerond voorontwerp in het najaar van 2023. De afronding van de ontwerpfase is eind 2024. Tijdens de uitvoeringsfase, tussen 2025 en 2033, blijft het gebouw in gebruik.

Vanuit de visie ‘mens en natuur in het centrum van het ontwerp’ richt het consortium zich op ontwerpen met zoveel mogelijk aanwezige middelen -natuur, klimaat, bestaande materialen- en met zo min mogelijk eindige materialen en energie. Het beoogde resultaat is een gezonder, natuurlijker en daardoor beter functionerend en toekomstbestendiger gebouw.

Sprekend voorbeeld

Caro van de Venne, Barcode: “Een sprekend voorbeeld hiervan is de ontwerpingreep van het koppelstuk op de laagbouw van P1. Op het dak van de laagbouw voegen we een nieuwe rondgang toe die alles met elkaar in relatie brengt. Door het realiseren van een korte, heldere route van de kantoren in de hoogbouw P1 en P2 naar de rechtszalen en functies in de laagbouw P1, neemt de gebruikswaarde voor de bewoners toe.”

Het koppelstuk is ontworpen als een door zuilengalerijen omgeven buitenruimte. “Het dakvlak van de laagbouw wordt daardoor bruikbaar op een veilige en beschutte manier. De bewoners krijgen een heel bijzondere ontmoetingsruimte op het dak. Bovendien gedijen de planten beter in dit gunstige klimaat zodat het geheel kan uitgroeien tot een uitbundige, groene daktuin. “

Nieuwe bouwen

Nico Wevers, ABT: “Leidend thema in het ontwerp en de procesaanpak is het ‘nieuwe bouwen’. Bouwen met dat wat voorhanden is om zo CO2-emissies en maatschappelijke levensduurkosten te minimaliseren en gezondheid, functionaliteit en flexibiliteit te maximaliseren.”

Het Rijksvastgoedbedrijf wil in 2030 het vastgoedbeheer en de aanbestedingen geheel circulair uitvoeren. Dat moet vanaf 2050 voor de totale vastgoedvoorraad gelden.