PROVADA MiddenhuurAward: In afwachting van goede berichten uit Brussel

Vanmiddag om 16.30 komt demissionair minister Hugo de Jonge speciaal naar de stand van PropertyNL om de MiddenHuur Award uit te reiken. De verkiezing vindt dit jaar onder een uitdagend gesternte plaats.

De MiddenhuurAward, in het leven geroepen door woningontwikkelaar Sustay wordt voor de vierde keer uitgereikt. Bij de bekendmaking van de genomineerden sprake Wabe van Enk, de hoop uit dat de minister toch nog wat extra’s los zou weten te peuteren voor de middenhuur in Brussel.

En dat was volgens juryvoorzitter Esther Geuting (Stec Groep) ook hard nodig.  ‘Het afgelopen jaar was een bewogen jaar. Dat zie je terug. Ontwikkelaars hebben moeite om de kwaliteit te maken op het vlak van diversiteit, architectuur, hooghouw en houtbouw. In deze markt is het minder makkelijk om al dit soort extra’s toe te voegen. In dit tij kijk je bij een verdienvermogen dat onder druk staat toch sneller naar wat afvalt.’

De druk op de mark laat zich zien in een lager aantal inzendingen voor de MIddenhuurAward, 15 nu tegen 25 vorig jaar. Gekeken naar de inzendingen vallen de aantallen opgeleverde middenhuurwoningen per project niet tegen.  ‘Als je kijkt naar de criteria die wij als jury hanteren, scoren de projecten net wat minder’, aldus Geuting. Die criteria zijn: biedt het meerwaarde?, is het vernieuwend?, is het makkelijk te herhalen?, kun je er massa mee maken? Naast Geuting en Van Enk wordt de jury gevormd door Peter Boelhouwer (TU Delft), Jos Melchers (gemeente Rotterdam) en Jeske de Lint (BZK).

Boelhouwer: ‘We zijn iets meer gaan kijken naar typologie, dat hebben we extra beloond.’

De volgende vijf projecten hebben de finale bereikt en dingen vanmiddag mee naar de award:

Bredius -  Amsterdam

Sawa - Rotterdam

Texelwende - Texel

Valckensteyn-  Rotterdam

Wonderwoods - Utrecht