PROVADA 2022 roept op tot actie

Het thema van de Provada 2022 is Act Now for a better tomorrow. De beurs wil zo iets doen aan de woon- én aan de klimaatcrisis.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 10 juni 2022

De vorige Provada was nog maar acht maanden geleden, maar dat was in een andere tijd. De Provada 2022 vindt als vanouds plaats in juni, in drie hallen in de RAI, en de organisatie verwacht een recordopkomst. Qua aanmeldingen van bezoekers loopt de editie van dit jaar al voor op die van 2019, de laatste ‘normale’ Provada waarmee dit jaar te vergelijken is. Drie jaar geleden waren er 26.293 bezoekers. Er is veel animo van standhouders om zalen te huren voor hun programmaonderdelen en de vijf podia zijn voortdurend bezet.

De 17de editie van Provada heeft het onderwerp duurzaamheid volledig omarmd. Het thema van de beurs dit jaar is Act Now for a better tomorrow. Bij de toelichting op het thema wordt Act Now al meteen gerelateerd aan de eigen prestaties op het gebied van duurzaamheid, namelijk de footprint van het evenement tot nul reduceren. Dat betekent in de praktijk dat circulariteit de boventoon voert. Act Now wordt ook gekoppeld aan de woningbouwopgave waar Nederland voor staat. Hoe krijgen zoveel mogelijk woningzoekenden een betaalbare woning?

Thema’s

‘Tijdens de beursdagen zul je veel zien en horen over de woon- en klimaatcrisis’, aldus Frederike Lengers, marketing manager van Provada. ‘Wat kan er al, wat moet er nu gebeuren en waar gaat het naartoe?’ Lengers noemt de circulaire en geïndustrialiseerde bouw, de energietransitie en -oplossingen, digitalisering en allerlei vormen van modulair en biobased bouwen. Voorbeelden daarvan zijn het Natuurhuis van Ballast Nedam, Floriadehuis Exploded view – dat naar Provada komt in kleinere versie –, FijnWonen en Startblock. Het vormt meteen een greep uit het programma.

De beurs begint spectaculair met een demowoning van Startblock, die zonder publiek in de vroege ochtend van dinsdag op de beursvloer van hal 12 wordt gehesen. De woningen van Startblock uit Emmeloord zijn milieuvriendelijke CLT-bouwsels, snel te leveren, snel in elkaar te zetten en relatief goedkoop.

De officiële opening met publiek is enkele uren later. De Provada heeft ervoor gekozen om Chris Kuijpers, directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen, de beurs te laten openen. Kuijpers zal ingaan op de complexe woon- en klimaatopgave waar overheid en vastgoedsector samen voor staan, zodat de thema’s wonen en klimaatopgave meteen zijn neergezet.

Een huisje van stro

Dit jaar is er tijdens de drie beursdagen veel aandacht voor hout, of de toepassingsvorm ervan CLT (cross-laminated timber). Dit valt onder het kopje biobased bouwen, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijk gegroeide materialen, zoals hout, hennep, vlas, plaggen, leem, riet, zeewier, stro, klei, lisdodde en miscanthus. ‘We verwachten veel biobased spullen te zien op de stands’, zegt Lengers. ‘Ook als onderwerp van gesprek op de diverse podia in het programma, zoals bij ‘Boerin zoekt bouwbedrijf’ door Anke Verhagen en Martje Fraaije van Rabobank, Onno Dwars van Ballast Nedam en Lucas de Man van Biobased Creations.’ Een van de invalshoeken is hoe bijvoorbeeld de agrarische sector kan bijdragen aan de nieuwe manieren van ontwikkelen en bouwen. Minder stikstof, meer hout en stro.

De aandacht voor de materialen verandert de Provada volgens Lengers niet opeens in een bouwbeurs. ‘De Provada is een evenement waar bedrijven met bepaalde ideeën niet alleen maar zeggen dat ze iets gaan doen, maar ook iets willen laten zien.’ Dat kan alleen door concreet over toepassingen te praten en voorbeelden te tonen van hoe het in de toekomst zou moeten.

Houtbouw neemt internationaal en in Nederland een vlucht, zoals te zien is aan de woontoren Haut in Amsterdam en de houten ontwikkelingen van NSI, zoals het Well House. Dus ook op een duurzame, circulair georiënteerde Provada is hier veel aandacht voor. Een discussiebijeenkomst op woensdag om 13 uur bij Provada Future zet niet alleen experts van circulair ondernemen (Guido Braam) en groen bouwen (Patrick Schreven) bij elkaar, maar ook Hans Meurs, de ceo van Vorm, is daarbij. Respace en OMRT plaatsen een houten skelet in de vorm van een kerk op het innovatieplein Provada Future.

Toekomstmuziek

Provada Future is zoals elk jaar bij uitstek het podium voor innovaties op allerlei gebied, waarover de organisatie zelf zegt: ‘Voor iedereen die bezig is met de toekomst van Nederland.’ Een vol driedaags programma in hal 11 vestigt de aandacht op onder meer proptech, maar ook op digitalisering, energietransitie, AI-toepassingen, circulair transformeren en circulaire superplinten. Ook een onderdeel van Provada Future is de Circulaire Experience. Woensdag om 11 uur en donderdag om 12 uur gaat de bezoeker circulair op reis: hoe kan een organisatie met circulariteit aan de slag? Met verhalen uit de praktijk van een aantal bedrijven worden 10 concrete stappen geïdentificeerd, gebaseerd op ervaringen van Auping, Interface, Philips, DSM, Gerrard Street en Fairphone.

Verbreding

Wat de organisatie van de Provada opvalt, is dat er een verbreding is van soorten standhouders. Als vastgoed de kern vormt van Provada, dan is er daaromheen veel belangstelling van sectoren die met vastgoed te maken hebben, zoals de bouw en de digitale sector. Daarnaast is ook de overheid goed vertegenwoordigd. Het Rijksvastgoedbedrijf ontbreekt niet en organiseert acht bijeenkomsten. Ook de provincies zijn vertegenwoordigd, meestal in samenwerking met steden, zoals in Brabantstad, of clusters van gemeenten, zoals in Parkstad Limburg.

Er zijn vertegenwoordigers van de departementen, maar ook van gemeenten. Een nieuwkomer is de Verstedelijkingsalliantie Zuid-Holland (Delft, Dordrecht, Leiden, Rijswijk, Schiedam, Zoetermeer, stand 12.03). Lengers: ‘Ook de gemeente Zuidplas is een nieuwe standhouder. Zij zijn actief op zoek zijn naar experts, adviseurs en ontwikkelaars voor het nog te ontwikkelen nieuwe Vijfde dorp met 8000 inwoners in de gemeente Zuidplas.’ (stand 11.04)

De verbreding is ook te zien aan de invulling die standhouders geven aan de studentendag (donderdag). De Provada als banenmarkt krijgt hier vorm doordat allerlei ondernemingen, die soms een schreeuwend tekort aan mensen op bepaalde vakgebieden hebben, proberen studenten te interesseren voor de mogelijkheden die ze te bieden hebben. Op het programma staan na de aftrap om 11.30 uur enkele tientallen items van stands die de deuren openzetten voor studenten.

Footprint naar nul

Om het goede voorbeeld te geven gaat ook de Provada ernaar streven de eigen footprint naar nul te brengen. Afvalverwerking is een belangrijk thema, omdat het zo dicht zit bij de circulaire gedachte. Van afval moeten we juist af: het sleutelwoord is hergebruik, slopen heet voortaan ontmantelen. Als organisator wil de Provada zich inzetten voor alle activiteiten die met duurzaamheid te maken hebben, samen met de standhouders.

Provada in cijfers
17de editie
3 hallen in de RAI
20.000 m² beursvloer
250+ sprekers
100+ kennissessies
275+ standhouders

Bezoekers
2022: 26.500+
oktober 2021: 20.000+
2019: 26.293
2018: 25.679
2017: 24.197