PROVADA: ‘Onbewuste keuzes bepalen succes winkelcentrum’

Leegloop en leegstand in winkelgebieden: menig winkelcentrumeigenaar en gemeente heeft er last van. NRW en IVBN willen een toolkit ontwikkelen om winkelgebieden succesvol te ontwikkelen, beheren en exploiteren.

"Leegloop en leegstand in winkelgebieden: menig winkelcentrumeigenaar en gemeente heeft er last van. NRW en IVBN willen een toolkit ontwikkelen om winkelgebieden succesvol te ontwikkelen, beheren en exploiteren.

Op de Provada op het Retailplein is hier een presentatie en paneldiscussie over
Woensdag 3 juni 11.15–12.00 uur: Panelsessie Branding pure verleiding
Met Marie-Anne Simons en Jan-Erik van Dijck van Mindlogyx


Bij het ontwikkelen van de toolkit wordt onder meer gebruik gemaakt van onderzoek van Mindlogyx naar consumentenbeleving in Hoofddorp en Stadshart Amstelveen. Marie-Anne Simons en Jan-Erik van Dijck van Mindlogyx presenteren op de Provada aan de hand van stellingen de visie van Mindlogyx op de toekomst van winkelgebieden. Aan hen drie vragen:

Na bijen, mieren en termieten zijn wij de meest sociale soort op aarde. Wat betekent dit voor onze winkelcentra?
Dit betekent dat de keuze van mensen om naar een bepaald winkelcentrum te gaan, beïnvloed wordt door sociale aspecten. Onze sociale drive bepaalt ook wát we kopen. Consumenten maar ook ondernemers zullen alleen op de lange termijn loyaal zijn aan een winkelgebied als dat de juiste sociale ontmoetingsplaats voor hen is.

Waarom is merkbeleving zo belangrijk voor een winkelgebied?
Om van winkelgebieden sociale ontmoetingsplaatsen te maken moeten ze meer zijn dan een groep verkooppunten. Het is niet voldoende om alleen te werken aan faciliteiten zoals toiletten en parkeerplaatsen. Er moet nagedacht moet worden over winkelgebieden als merk, waarbij het uitgangspunt de relatie met de consument en andere betrokkenen is.
Merkbeleving gaat over de opbouw van een eigen identiteit voor een winkelcentrum. Consumenten herkennen dat, waardoor er een relatie ontstaat tussen winkelcentrum en consument. Een sterk merk creëert een gevoel van betrokkenheid en eenheid van winkels en horeca. Dit zal gunstige gevolgen hebben voor de waarde van het vastgoed op lange termijn. Consumenten zullen het steeds aantrekkelijker vinden om te komen.

Hoe gaan jullie te werk?
Ons onderzoek richt zich op sociale aspecten en de onbewuste motivatie die bepalend zijn voor een bezoek en een positieve beleving van winkelgebieden. De keuzes die we maken worden voor 95% in ons onderbewustzijn gemaakt, vandaar dat vragen aan consumenten over hun beleving geen bruikbare informatie opleveren. We hebben dan ook onze eigen onderzoekmethode om de (onbewuste) consumentmotivaties in kaart te brengen, die is gebaseerd op een evolutionair psychologisch kader."