De provincie Overijssel stelt zes miljoen euro beschikbaar om garant te staan voor woningbouwprojecten die dreigen stil te vallen omdat het vereiste voorverkooppercentage van 70% nog niet is bereikt.
Overijssel staat voor een aanzienlijke woningbouwopgave: tot 2030 moeten 48.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd; naar schatting zal 30-40% hiervan bestaan uit gestapelde bouw met een groot aandeel betaalbare woningen. In de praktijk, aldus het provinciebestuur, blijkt dat veel binnenstedelijke projecten niet van de grond komen. Lange bouwtijden en hoge risico’s maken het voor ontwikkelaars lastig om de benodigde verzekeringen en financiering tijdig rond te krijgen. Dit leidt tot vertragingen en soms tot het volledig schrappen van bouwplannen.
Met de zogeheten Woonfaciliteit staan provincie en gemeenten samen garant voor een deel van de onverkochte woningen. Door het verkooprisico te verkleinen, zo verwachten de initiatiefnemers, wordt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om financiering en verzekeringen te verkrijgen en daadwerkelijk met de bouw te starten. De regeling is specifiek bedoeld voor binnenstedelijke, gestapelde woningbouwprojecten met een geplande start binnen twee jaar. Minimaal de helft van de woningen binnen deze projecten moet in het betaalbare segment vallen.
Financieringsknelpunten
Capital Value Consultancy adviseerde de Provincie Overijssel over de opzet van de regeling. ‘Wij zien dagelijks de impact van financieringsknelpunten bij woningbouwprojecten. Met de Woonfaciliteit kan de provincie ontwikkelaars helpen risico’s te overbruggen om de bouwproductie op gang te houden. Als deze pilot succesvol is, kan dit een blauwdruk zijn voor de aanpak van binnenstedelijke woningbouw in heel Nederland’, zo verklaart consultant Stefan Janssen.