Opname commercieel vastgoed daalt, kantoren zelfs 40% naar beneden

In alle segmenten (kantoren, bedrijfsruimte, logistiek, winkels) is in het derde kwartaal een daling van de opname van commercieel vastgoed zichtbaar, blijkt uit het rapport ‘Ontwikkelingen commercieel vastgoed 3e kwartaal 2024’ van NVM Business.

Die daling geldt in het bijzonder voor de kantorenmarkt; de opname van kantoorruimte bedroeg 172.900 m², wat overeenkomt met een daling van 40% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal transacties lag dit kwartaal 16% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de opname van grotere panden vanaf 5.000 m² nam dit kwartaal af, terwijl kleinere opnames tussen 200 en 500 m² beter standhielden.

Te weinig A-kantoren

In het derde kwartaal van 2024 is de vraag naar kantoorruimte flink gedaald. Het beschikbare aanbod sluit onvoldoende aan bij de grote vraag naar energiezuinige kantoren op goed ontsloten locaties. Zo is de beschikbaarheid van de meest duurzame kantoren, met energielabels A (-68 procent) en A+ (-35 procent) of hoger in de laatste drie jaren aanzienlijk afgenomen, wat leidt tot hogere vraaghuren.

De opname van winkeloppervlakte is gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal, dat is vooral te zien bij grote winkelruimtes. Het aantal transacties nam in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar met 7% af. Met een ruimer aanbod van grote winkelruimtes in het derde kwartaal is de huurprijs licht gedaald.

Tweedeling

Uit het rapport van NVM Business blijkt dat er tweedeling zichtbaar is tussen de groeiende populariteit van winkelruimtes op toplocaties en duurzame kantoorruimtes aan de ene kant en objecten in de minder gewilde buitengebieden aan de andere kant. Bovendien is er te weinig geschikt aanbod om aan deze veranderende behoeften te voldoen.

Voor kantoorruimten geldt dat er een sterke vraag is naar duurzame, goed gelegen panden in grote steden, terwijl de vraag naar kantoren buiten de kerngebieden stagneert. In de winkelmarkt is er eveneens een concentratie op de topsteden. Zo is de opname in de twaalf grootste winkelsteden van Nederland 44% hoger dan in de eerste negen maanden van 2023.

Vooral kleinere winkelruimtes, zoals koffiezaakjes, doen het goed, terwijl traditionele winkels -mode- en schoenenzaken- kampen met de concurrentie van online retailers. Grotere winkelpanden en locaties buiten de grote winkelsteden hebben te maken met toenemende leegstand en afnemende interesse.

Lage opname bedrijfsruimtemarkt

Ook in de bedrijfsruimtemarkt is de totale opname in de afgelopen drie maanden op een laag niveau gebleven. Hoewel het aanbod in de meeste provincies in vergelijking met vorig jaar is gestegen, blijft de totale opname op een laag niveau. Daarentegen ligt de opname van (logistieke) objecten met een oppervlakte van meer dan 25.000 m² dit derde kwartaal op een hoog niveau, met een opname van 322.000 m².

Ook de data van funda in business wijzen op een toename in het aanbod van vastgoedobjecten. “Traditioneel zien we tijdens de zomermaanden een afname in het aantal zoekopdrachten naar commercieel vastgoed op funda in business, en het afgelopen kwartaal volgde datzelfde patroon. Tegelijkertijd zien we een lichte toename van nieuw aanbod op ons platform”, zegt Joost Dop, ceo van Funda.

Beleggers kijken vooruit

Het sentiment onder beleggers keert langzaam terug, stelt NVM Business. Irene Flotman, voorzitter van NVM Business: “De rentedalingen van de Europese Centrale Bank hebben een positief effect op het sentiment van beleggers, waarbij het vertrouwen toeneemt door verwachte economische groei en beter voorspelbaar beleid. Vooruitzicht en duidelijkheid over de rentedalingen geven beleggers rust. Dit positivisme was ook merkbaar onder veel beleggers op de internationale vastgoedbeurs Expo Real in München. De toenemende interesse van buitenlands kapitaal in de Nederlandse commercieel vastgoedmarkt weerspiegelt dit sentiment.”