Opmerkelijke timing: Bijenkorf in de etalage

De resultaten van luxe-retail zijn nog nooit zo goed geweest, maar toch wil de Canadese eigenaar de Bijenkorf veilen.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 27 augustus 2021

De luxe-warenhuisketen de Bijenkorf gaat de verkoop in. De verkoop van de Nederlandse keten is slechts onderdeel van een veel omvangrijkere verkoop van internationale warenhuizen: eigenaar Wittington Investments, een investeringsvehikel van de Canadese familie Weston, zet met de verkoop van Selfridges Group naast de Bijenkorf ook Britse en Ierse warenhuizen in de etalage. In het VK betreft dat 4 warenhuizen van Selfridges en in Ierland vier warenhuizen van Brown Thomas en het warenpaleis van Arnotts in Dublin. De Bijenkorf heeft 7 filialen verspreid over Nederland.

Bod van £ 4 mrd
De familie Weston wil de Selfridges Group veilen. Een startprijs ligt er al: 4 mrd aan Britse ponden (€ 4,7 mrd). Dat was namelijk het bod van een anonieme bieder die de familie enkele weken geleden benaderde. Bank Credit Suisse is aangesteld om het proces te begeleiden.
Het bod kwam enkele weken na de dood van de pater familias van de familie. In de internationale pers wordt gesuggereerd dat de kinderen van deze W. Galen Weston niet zo’n binding hebben met Europa als hij had. Deze Galen Weston, opgegroeid in Europa, is de drijvende kracht geweest achter de aankoop van de Selfridges Group in 2003 voor £ 628 mln (nu € 735 mln). Pas in 2010 werden de destijds nog 12 vestigingen van de Bijenkorf van Maxeda verworven door de Selfridges Group, volgens bronnen destijds voor een bedrag van € 290 mln.
Aan de andere kant blijft de Canadese familie ook na verkoop verbonden met Europa. De Canadese Westons zijn nog steeds gelieerd aan de Britse tak van de familie. Die heeft via het in het VK gevestigde Wittington Investments belangen in Associated Britisch Foods, dat op zijn beurt het moederbedrijf van moderetailer Primark is. De Britse tak is bovendien eigenaar van het prestigieuze Britse Fortnum & Mason. De link met Europa wordt met de verkoop van Selfridges Group dus niet helemaal doorgeknipt.

Opmerkelijke timing
De timing van de verkoop is hoe dan ook opmerkelijk. Hoewel er op dit moment een enorme reshift bezig is in de retailmarkt – nog nooit zijn er zoveel overnames van winkelketens te melden geweest – is dit niet het moment om te verkopen als het niet noodzakelijk is. De cijfers van de warenhuizen zijn als gevolg van de lockdowns en andere restricties abominabel. Zo behaalde de Bijenkorf in 2020 een 22% lagere omzet en de winst daalde van € 77,8 mln in 2019 naar € 19,4 mln in 2020. Er werd in kosten gesneden door onder andere personeel te ontslaan. Hoewel de resultaten in de jaren voor de coronacrisis een opgaande lijn lieten zien, zullen bij verkoop deze cijfers toch ook worden meegewogen.

Aziatische toeristen
Daar komt bij dat de resultaten niet onmiddellijk weer zullen opveren nu de meeste restricties eraf zijn. Luxe-warenhuizen als de Bijenkorf zijn sterk afhankelijk van het toerisme, en dan vooral van de Aziatische toerist. De verwachting is dat het zal een aantal jaar kosten voordat die stroom na deze crisis weer op gang komt. Dat dit effect heeft op de winkelstraten, is terug te zien in de cijfers van Locatus: de leegstand in de middelgrote steden en boodschappencentra nam af, terwijl die in de grootste 17 binnensteden juist toenam. Dit zijn precies de plekken waar de Bijenkorf gevestigd is.
Maar het zou heel goed kunnen dat een nieuwe eigenaar die geduld heeft, zichzelf geen windeieren legt. Ondanks corona hebben de luxe-retailers in 2021 heel goede resultaten behaald. Sterker: de cijfers zijn beter dan in het pre-coronajaar 2019. De omzet van luxeconcern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) kwam bijvoorbeeld uit op € 28,7 mrd, 53% meer dan in 2020 en 11% meer dan in 2019. Grootste bijdrage aan de winst leverde de mode- en tassendivisie met merken als Louis Vuitton en Christian Dior. Ook de merken van Kering deden het goed: Gucci boekte in dit eerste halfjaar een 86% hogere omzet, Yves Saint Laurent 118,5% en Bottega 69%. Ook voor Gucci was dit een 11% betere omzet dan in H1 2019.

Upgrading
De nadruk van de Selfridges Group op luxe-warenhuizen kan dus, als de rijkere toeristen weer terug zijn, vruchten afwerpen. Selfridges heeft flink geïnvesteerd in de upgrading van de warenhuizen. Van de 12 Bijenkorven die het in 2010 kocht, werden er snel 5 afgestoten die niet genoeg publiek voor het luxe-segment konden trekken. De 4 kleinere Bijenkorven die er nu nog zijn, werden toen al stevig tegen het licht gehouden: zo moest eigenaar URW naar verluidt persoonlijk naar Londen om te pleiten voor het behoud van de Bijenkorf-vestiging in zijn Stadshart Amstelveen. Het is de vraag hoe een nieuwe eigenaar van de Selfridges Group erover denkt.
Daar komt bij dat het online shoppen is geëxplodeerd in vergelijking met die tijd. De coronacrisis heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. In de eerste drie maanden van dit jaar werd er 85% meer online verkocht dan over dezelfde periode in 2020. In het tweede kwartaal 2021 was die groei overigens al afgevlakt naar 17% – nog steeds een aanzienlijke groei, maar wel vergelijkbaar met pre-coronajaren.
De toename van online shoppen is dan misschien wel vervelend voor vastgoedeigenaren, voor de potentiële koper van de Selfridges Group hoeft dat niet slecht uit te pakken. Voor de Bijenkorf geldt in elk geval dat de online verkopen in coronatijd zowel in Nederland als in Duitsland en België (waar geen Bijenkorf-vestigingen zijn), een grote vlucht hebben genomen. De omzet uit online verkopen steeg met 53% in 2020 en het aantal online bezoekers nam met 31% toe tot 152 miljoen. In het algemeen verdubbelde het aandeel online aankopen in de luxesector in 2020.

Vertrouwen in fysieke winkel
Ondanks de groei van het online shopkanaal voor ook de luxemerken, blijft een conglomeraat als LVMH echter geloven in de fysieke winkel. Onlangs werd in Parijs winkel-eldorado La Samaritaine heropend, na 16 jaar gesloten te zijn geweest vanwege een titanische renovatie. Eigenaar LVMH investeerde € 750 mln om het 70.000 m² grote gebouw weer tot een belevenis te maken. Hoewel de LVMH-merken ook hun eigen winkels in Parijs hebben, blijft een warenhuis kennelijk ook voor deze merken aantrekkelijk. Ze liggen daar naast vergelijkbare merken en een warenhuis is toch laagdrempeliger dan een single-merkstore.
Overigens heeft LVMH de risico’s wel gespreid, en is het gebouw mixed-use: naast een spa is er een crèche voor kinderen van 1100 m², is er 16.000 m² aan kantoren, zijn er 96 woningen in het sociale segment en een hotel van 16.500 m².

Laatste nieuws

Evenementen