Ook in een wolkenkrabber kun je communities bouwen

De Brainportregio is een succesnummer.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

Maar voor balans in de Eindhovense binnenstad is het ‘hard nodig dat sociologen, antropologen en social workers aan tafel gaan met de gemeente, woningcorporaties, ontwikkelaars en architecten’, vindt Caroline Schipper, directeur Social Studies Fontys Hogescholen. Schipper ging tijdens een openbaar college van Fontys Hogescholen in debat met Cees-Jan Pen, lector van de Ondernemende Regio Fontys Hogescholen, over de balans in de Eindhovense binnenstad.

‘Binnen de faculteit economie en communicatie hebben we minder aandacht voor de sociale kant’, bekent Pen. ‘Wél voor de sociaal-economische kant: banen voor alle lagen van bevolking.’ Maar niet voor vraagstukken als de dubbele vergrijzing en oplossingen voor kwetsbare mensen.

‘We moeten het aan de voorkant, met participatie, goed regelen, anders bouw je straks iets wat misschien niet heel leefbaar is’, zegt Pen. Dat gaat om het totale voorzieningenniveau.

Vanuit haar faculteit Social Studies leidt Schipper samen met lector ICT Mark de Graaf de onderzoekslijn ‘Smart Society’, die vindt dat er vooral voldoende aandacht moet zijn voor community building. Als voorbeeld haalt Schipper het gehonoreerde plan bij het station aan: ‘Een kleine 20% van de woningen is bestemd voor de sociale sector. Er komen een hotel en een debat- en ontmoetingscentrum, horeca, dakterrassen en een parkeerkelder. En ik vraag me dan af: waar blijven dan die andere voorzieningen voor kwetsbare mensen die zich ook juist in dat gebied begeven? Ik mis plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ook zonder geld. Waar ook ouderen elkaar kunnen ontmoeten, waar nieuwe community’s gebouwd kunnen worden.’

Die communities hoeven helemaal niet zoveel vierkante meter te kosten, gaat Schipper verder. ‘Denk aan co-housing bijvoorbeeld, een woonvorm waar verschillende gezinnen samenwonen. Ze passen op elkaars kinderen en is er minder kinderopvang nodig. Je hebt al een community als je mensen hebt die iets voor elkaar willen betekenen. Ook in een wolkenkrabber kun je communities bouwen. Ook daar kun je oplossingen verzinnen waar mensen elkaar ontmoeten. Dus die drie torens konden best eens mooie proeftuinen worden’, lacht Schipper.

Maar er moet dan wel wat veranderen, en moeten sociologen, antropologen en social workers bij de gemeente, woningcorporaties en ontwikkelaars aan tafel zitten. ‘Deze sociale veranderaars moeten ook een bepalende rol hebben bij bouwplannen.’ Vooral ontwikkelaars en beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat de toekomst meer is dan stenen stapelen, en dat ook sociale cohesie een belangrijke rol speelt.

Een sterke overheid is nodig om, naast de urgente verduurzaming, ook op het sociale vlak eisen te stellen. Pen: ‘Anders gebeurt het niet.’

 

www.fontys.nl