Ook de rest van kap AZ stadion staat op instorten

Falende lassen zijn de oorzaak van de instorting van de overkapping van het AZ Stadion in Alkmaar, meldt Cobouw.

Afgelopen zaterdag 10 augustus stortte een deel van het dak van het stadion van AZ in. 

Officiële waarschuwing
De onderzoeksraad, onder leiding van oud vice-premier Jeroen Dijsselbloem, constateert ook twee breuken en twee verdachte plekken in het deel van het dak dat nog overeind staat. Deze breuken vormen een groot risico en kunnen zelfs leiden tot het bezwijken van het resterende dak. De onderzoeksraad voor veiligheid heeft daarom een officiële waarschuwing gegeven aan AZ en aan de gemeente Alkmaar. De voetbalclub moet de constructie helemaal controleren.
AZ laat weten dat HaskoningDHV snel van start gaat met het röntgenonderzoek van de lassen van het deel van de kap dat nog overeind staat. Daarnaast zal er ook onderzoek plaatsvinden van de spanten die bezweken zijn. De OVV zal meekijken met dat onderzoek.

Vier langste spanten zijn bezweken
De vier spanten met de grootste uitkraging, zijn volgens de constructeur gescheurd op de lassen van de geïntegreerde kopplaten. Die bevinden zich ook nog eens op een plek waar de wind gemeen in het stadion valt en zowel van boven als van onderen de kap kan treffen. Die conclusie trok de constructeur althans op basis van de foto’s. Hij is nog niet in het stadion geweest na de instorting. De hele sectie van het dak is volgens de constructeur vrijwel zonder waarschuwing naar beneden gekomen. Controle met röntgen van de verdachte lassen is ingewikkeld, omdat er delen van de dakplaten weggesneden moeten worden om er met de apparatuur goed bij te kunnen. Volgende week bepaalt de raad of het verkennend onderzoek wordt omgezet in een groter officieel onderzoek.

Het stadion van ADO Den Haag is momenteel het thuisstadion voor AZ.