Ontwikkelaars pleiten opnieuw voor woningbouw in de weilanden

Nederland kan versneld de woningnood achter zich laten. Volgens de Neprom kunnen er heel snel 230.000 woningen worden gebouwd in de buitengebieden.

De vereniging van Nederlandse projectontwikkelaars presenteerde minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening maandag -mede gesteund door Bouwend Nederland en IVBN (institutionele vastgoedbeleggers) - een concreet plan voor een aantal nieuwe wijken en steden. De honderd aangedragen locaties zijn veelal vaker genoemd. Polder Rijnenburg ten westen van Nieuwegein -aan de overkant van de A2 - is met 20.000 tot 40.000 de belangrijkste bouwlocatie. Verder denkt de Neprom onder meer aan Eemvallei Stad op de grens van Zeewolde en Almere (20.000 tot 40.000 woningen) en woningbouw in Haarlemmermeer (12.000 woningen), Alphen aan den Rijn (10.000 woningen) en bij Rosmalen (5.000 woningen).

Volgens Neprom-voorzitter Desirée Uitzitter ontkomt Nederland niet aan woningbouw buiten de bestaande steden. De komende acht jaar wil het kabinet een miljoen woningen bouwen, twee derde deel daarvan moet betaalbaar zijn. Dat lukt volgens haar niet op dure binnenstedelijke locaties.

Minister De Jonge heeft aangekondigd binnenkort met een Woningbouwprogramma te komen, met daarin maatregelen die de bouw van 100.000 woningen per jaar moeten garanderen. De Neprom heeft de minister aangeboden hem hierbij te helpen. "Wij bieden onze langjarige expertise, ons organiserend en investerend vermogen en onze locaties aan om samen met overheden en andere organisaties die ambities waar te maken", aldus Uitzetter.

img
Redacteur
Profiel