Onofficiële Mipim: Succes voor volhouders en netwerkers

Cannes was begin maart een ‘spookstad’, met een uitgestorven Boulevard de la Croisette, in plaats van de verwachte 27.000 vastgoedprofessionals

Door Dominic Gover
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 27 maart 2020

Begin maart werd de ‘onofficiële Mipim’ gehouden in ‘spookstad’ Cannes. Er waren geen paviljoens op het strand die randevenementen organiseerden en geen bewakers daarbuiten. Het epicentrum van de Mipim, het modernistische Palais des Festivals et des Congres de Cannes – in de volksmond bekend als de Bunker – was verlaten; het enige teken van een voorgenomen gebeurtenis waren de metalen hekken die tegen de buitenmuur waren opgestapeld – een prelude voor rijen deelnemers die niet zouden komen.
Maar niet iedereen bleef weg. Circa 500 vastgoedprofessionals waren toch naar de idyllische Côte d’Azur-stad afgereisd voor een ‘Unofficial Mipim’.
De bijeenkomsten waren door de Franse regering beperkt tot een maximum van 1000 op de zondag voordat de Mipim zou beginnen, maar deze eis leverde nooit een probleem op. Iedereen was vrij om gewoon door te gaan – in buitengewone omstandigheden.
 
Whatsapp
Aanwezige vastgoedprofessionals beweerden dat netwerken bovenaan de agenda stond. Soms hadden zij een grimmige vastberadenheid om het beste uit een slechte situatie te halen. Whatsapp speelde een belangrijke rol bij het coördineren van vergaderingen met bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en zelfs uit het zwaar getroffen Italië.
De technologie bleek van onschatbare waarde bij het verbinden van mensen die met de boot binnenvoeren, of op Nice vlogen aan boord van bijna lege vluchten. De pendelhelikopter tussen Nice en Cannes kon aan de grond blijven.

Carlton voor een schijntje
Accommodatie in Cannes was een koopje: een bezoeker vertelde dat het hem gelukt was om een kamer in het Carlton te boeken voor € 224 per nacht, terwijl hij normaal meer dan € 1000 betaalde. Op Booking was ook hotel Martinez voor die prijs te boeken, terwijl een driesterrenhotel aan de boulevard met € 79 genoegen nam. Alle kamers waren opgekocht door de Mipim, maar de reserveringen zijn verplaatst naar 2–5 juni. Het gevolg is dat op die dagen plotsklaps geen hotel meer is te krijgen, ook niet voor € 1000 per nacht. De miniversie van de Mipim werd gerealiseerd met netwerken in restaurant Le Caveau, Cave Croisette en Caffé Roma.

Maserati’s en Porsches
Op dinsdag was er toch een vleugje glamour, door een konvooi van Maserati’s, Porsches en andere ‘performance cars’ die parkeerden voor het Carlton Hotel. Ze behoorden tot de voertuigen die deelnamen aan Mip-Off, een liefdadigheidsrally die begon in het VK en via Monaco arriveerde in Cannes. De rally werd gehouden ten behoeve van BuildAid, een organisatie die gebouwen neerzet in ontwikkelingslanden. De organisatoren hoopten met een veiling in Monaco zeker € 30.000 te zullen ophalen voor het goede doel.

Penthouse
Wat waren de overwegingen om toch naar Cannes te komen? Velen vertegenwoordigden kleine en middelgrote bedrijven in de bouw-, IT- en juridische sector, voor wie het op korte termijn annuleren van hotel- en vluchtboekingen een aanzienlijk financieel verlies zou zijn geweest. Het lijkt erop dat zij een berekening hebben gemaakt: een aanzienlijke investering afschrijven of toch proberen het maximale eruit te halen.
Een aparte categorie vormden de 50 vastgoedeigenaren die te gast waren in het penthouse van Cor van Zadelhoff aan de Boulevard de la Croisette. Zij hadden veelal eigen appartementen in Zuid-Frankrijk en lieten zich net als hun gastheer niet tegenhouden door een virus of een Franse congresorganisator.

Jachten dobberden
De kers op de taart was het afscheidsfeest op donderdag. ‘Wat een geweldige avond’, zei een bezoeker. Er is nu al een reünie in voorbereiding. Het lijkt erop dat deze onofficiële Mipim heeft geholpen bij het opdoen van nieuwe zakenrelaties.
Ondanks alle inspanningen om ‘kalm te blijven en door te gaan’ door dit jaar van Cannes te genieten, was het contrast met ‘business as usual’ groot. In de haven dobberden jachten stilletjes voor anker, terwijl dit normaal gesproken bijenkorven zouden zijn.
Voor veel partijen is het verplaatsen van de Mipim een ramp. Een taxichauffeur vertelde dat hij een paar honderd euro aan ritten deed, terwijl hij in 2019 € 18.000 omzet draaide tijdens de Mipim. Lokale media spreken over miljoenenschade voor de lokale economie. Een evenementorganisator met wie PropertyEU sprak, zei dat haar bedrijf 25% van de jaarlijkse inkomsten uit de Mipim haalt door het regelen van accommodatie, privé-evenementen en hoteltransfers. ‘Eerlijk gezegd is Cannes een spookstad’, zei ze.

Schade onbekend
De Mipim-organisatie zelf kon nog niets zeggen over de kosten die gemoeid zijn met de verplaatsing van het evenement. De organisatie is onderdeel van Reed Exhibitions, een dochteronderneming van de Nederlands–Britse beursgenoteerde onderneming Relx. De koers van Relx werd verhoudingsgewijs vlak na de beurs gering geraakt. Dat kan betekenen dat de beurswatchers de lucratieve beurs niet kennen of dat de verzekeringen van Reed goed genoeg zijn.
Na deze ‘Unofficial Mipim’ gaat alle aandacht uit naar het virus. Dat moet op korte termijn geweken zijn, zodat de Mipim vol goede moed op 2–5 juni aan de herkansing kan beginnen.