Nimco transformeert schoenenfabriek in Nijmegen

Nimco heeft de schoenenfabriek aan de Tooropstraat in Nijmegen getransformeerd naar een supermarkt, zorgcafé en woningen.

Op vrijdag 24 mei wordt de getransformeerde fabriek officieel heropend.

Het pand aan de Tooropstraat in Nijmegen dateert uit 1907 maar in 1920 vestigde Jan Verschuur, de oprichter van Nimco, er zijn groeiende schoenenfabriek. De originele gevels van de oude schoenenfabrieken uit 1907 zijn in de oude staat teruggebracht. Tijdens de renovatie is de Coop-supermarkt geheel vernieuwd en het Zorgcafé blijft ook onderdeel van de locatie. Nieuw is de woonbestemming: de 15 woningen boven de supermarkt zijn bestemd voor jongeren die begeleiding nodig hebben bij zelfstandig wonen. 

Belangrijke randvoorwaarde bij de transformatie naar energieneutraal was de eis dat de investeringen in duurzaamheid zichzelf op termijn terug dienen te verdienen zonder meerkosten voor de bewoners. Huurders zullen een alternatieve energievergoeding betalen voor de gedane investeringen in energiebesparende maatregelen. Ruim 350 zonnepanelen zorgen voor de productie van elektriciteit en zonnecollectoren en warmtepompen voor de productie van warmte.