Nieuw gemeentehuis Westland officieel geopend

Een maand na de ingebruikname is het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Westland officieel geopend.

In het bijzijn van genodigden verrichtten Dik Wessels, directeur Piet van Hoeven van VolkerWessels consortium De Groene Schakel, wethouder Bram Meijer en burgemeester Sjaak van der Tak de openingshandeling.

Het nieuwe gemeentehuis ligt aan de Verdilaan in Naaldwijk. Aan de Laan van de Glazen Stad in Naaldwijk is het kantoorgebouw voor medewerkers gesitueerd. Op 18 mei 2016 werd van beide panden de eerste paal de grond in gedraaid. Dertien maanden later ontving wethouder Meijer, die verantwoordelijk was voor de nieuwbouw, de sleutels, waarna de gemeente kon gaan proefdraaien.

De gemeente heeft een Design, Build, Maintain, Finance en Operate (DBFMO)-contract voor de duur van 25 jaar met consortium De Groene Schakel. Het consortium bestaat uit de VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties en PCH Dienstengroep. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. Westlandse bedrijven die deel uitmaken van het consortium zijn Priva, Schwagermann en Elektravon.

Totaal bijna 11.000 m²
De nieuwe gebouwen hebben honderden zonnepanelen en een duurzame klimaatinstallatie met een PCM-buffer (warmte- en koudeopslag), waardoor ze CO2-neutraal zijn. Het gemeentehuis aan de Verdilaan biedt onderdak aan de publieksbalie, het historisch archief, de raadzaal en 130 werkplekken en heeft een oppervlakte van 5280 m². Het kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad heeft 397 werkplekken op een oppervlakte van 5660 m². Beide panden (totaal 11.940 m²) hebben gevels die geheel van glas zijn.

Wars van poeha
“Westland heeft het gemeentehuis gekregen dat bij haar past”, aldus burgemeester Sjaak van der Tak in zijn toespraak tijdens de bijzondere raadsvergadering waarin het gemeentehuis officieel in gebruik genomen werd. “Dit stadhuis vertelt het verhaal van Westland, op een Westlandse manier: wars van poeha, gericht op innovatie, transparantie en duurzaamheid.” De nieuwe huisvesting, die dankzij goede samenwerking tussen de gemeente en De Groene Schakel snel tot stand is gekomen, stimuleert samenwerking en ontmoeting en vergroot de efficiency en kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening.

De locaties van de oude gemeentekantoren in Naaldwijk, Monster, ’s-Gravenzande en Wateringen worden herontwikkeld.

DBFMO
In december 2012 nam de gemeenteraad van Westland het besluit om in Naaldwijk een gemeentehuis aan de Verdilaan en een kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad te bouwen. Een klein jaar later, in oktober 2013, werd besloten hiervoor een DBFMO-aanbesteding uit te voeren. De keuze voor DBFMO houdt in dat in één aanbesteding het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de facilitaire dienstverlening (catering, beveiliging en schoonmaak) worden uitbesteed aan één partij en niet, zoals bij een traditionele aanbesteding, aan meerdere afzonderlijke partijen. In augustus 2015 werd de opdracht om het nieuwe gemeentehuis te bouwen gegund aan consortium De Groene Schakel.