Nederland voor Klépierre in 2016 teleurstellend

De gang van zaken in Nederland is voor Klépierre in 2016 teleurstellend geweest. Nieuwe huurcontracten in het tweede halfjaar hebben de cijfers nog enigszins kunnen verbeteren.

Dit blijkt uit de jaarcijfers die Klépierre maandagavond na beurs heeft gepubliceerd. De huurinkomsten in ons land zijn op vergelijkbare basis in 2016 5,3% gedaald ten opzichte van 2015. Dit is het gevolg van het omvallen van een aantal winkelketens die doorklonken in de resultaten in het eerste halfjaar. Nieuwe huurcontracten in de tweede jaarhelft waren onvoldoende om de tegenvallers van de eerste zes maanden teniet te doen.

Over de herontwikkeling van Hoog Catharijne rapporteert Klépierre dat in in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 22.400 m2 winkelvloer weer beschikbaar komt en nog eens 12.800 m2 in het vierde kwartaal. Verschillende winkel-units worden momenteel ingericht en er zijn een aantal huurcontracten getekend met grote retailers waaronder voor vier labels van Inditex voor in totaal ruim 4000 m2. Die worden in april geopend. Momenteel is 85% van het verhuurbare oppervlak in Hoog Catherijne verhuurd, aldus Klépierre. De laatste fase van de herontwikkeling van het Utrechtse winkelcentrum wordt opgeleverd in 2019. 

De groep als geheel heeft de beste cijfers geboekt sinds 2012 met een omzet van € 1,3 mrd (+0,4%). De huuropbrengsten stegen met 3,5% naar € 1,08 mrd. Er is voor € 685 mln aan vastgoed afgestoten. De boekwaarde van de portefeuille was ultimo 2016 € 22,8 mrd, een stijging met 4,5%. Klépierre heeft projecten met een investeringsbedrag van € 3,3 mrd in de pijplijn. Ongeveer drie kwart daarvan bestaat uit uitbreiding van winkelvloeren.