NVM: Groot aantal woningtransacties in derde kwartaal, maar de krapte blijft

In het derde kwartaal van 2024 zijn door NVM-makelaars net geen 37 duizend woningen verkocht, het hoogste aantal in bijna vier jaar. 

Ten opzichte van een jaar eerder zijn er zelfs 10,9% meer woningen verkocht. Deze stijging in het aantal transacties is volgens de NVM een positieve indicatie van de marktactiviteit en het vertrouwen van kopers.

De markt voor appartementen draait op volle toeren, aldus de NVM. In vergelijking met een jaar geleden zijn er 18,9% meer appartementen verkocht. De belangrijkste reden hiervoor is dat er sinds medio 2023 veel meer appartementen te koop worden gezet in vergelijking met de overige woningtypen.

Limburg

In de provincie Limburg zijn ten opzichte van een jaar geleden bijna 25% meer woningen verkocht. Veel meer dan de landelijke stijging van 11%. De belangrijkste reden dat het aantal verkopen is gestegen, is dat er voldoende aanbod is om uit te kiezen.

De prijs steeg dit kwartaal 0,4%: de gemiddelde transactieprijs komt uit op € 473.000, € 2000 meer dan een kwartaal eerder. De minieme stijging lijkt een correctie te zijn op de 7,7%- stijging van vorig kwartaal. Op jaarbasis komt de prijsontwikkeling uit op 12,3%, iets minder groot dan vorig kwartaal, maar in euro’s gerekend dus meer dan € 50.000.

Overbieden

Er wordt ook afgelopen kwartaal meer betaald dan de vraagprijs, gemiddeld 4,6%. Voor de gemiddelde woning gaat het dan om een bedrag van € 22.000.

Het aantal woningen dat eind derde kwartaal 2024 in aanbod staat bij NVM-makelaars ligt 10% lager dan een jaar geleden. Het gaat in totaal om ruim 25.500 woningen, bijna drieduizend minder dan vorig jaar. De krapte-indicator is in een jaar tijd gedaald van 2,6 naar 2,1. Deze indicator geeft aan hoeveel keuze een koper gemiddeld heeft en de daling wijst op een verdere verkrapping van de markt, wat de concurrentie onder kopers vergroot en de prijzen blijft opdrijven.

Laatste nieuws

Evenementen