Mega-kantoortransactie Amsterdam

Het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank aan de Sarphatistraat 1 is verkocht, blijkt uit een bericht van De Nederlandsche Bank.

De betrokken vastgoedadviseurs, JLL voor de verkoper en Stijn Uijthoven, partner van Appelhoven Vastgoedadviseurs, die optreedt namens de koper, konden bij het verschijnen van dit bericht nog niet reageren.

Het gaat naar verluidt om een deal van € 60 mln, een van de grote kantorentransacties van dit jaar in Amsterdam.

De Nederlandsche Bank zegt het pand van 5300 m² uiterlijk 10 december 2020 aan de koper te zullen opleveren. Appelhoven zou een bijzondere koper hebben aangedragen, die niet actief is als belegger. De koper is naar verluidt een bekende buitenlandse onderneming, die het gebouw zelf in gebruik gaat nemen. De transactie is juridisch begeleid door NautaDutilh.

DNB heeft in augustus 2020 de voorgenomen verkoop van het gebouw aangekondigd. Het DNB Bezoekerscentrum, dat in het pand is gevestigd, is op dit moment in verband met de coronamaatregelen niet geopend voor publiek, scholen of rondleidingen. Het educatieprogramma wordt in 2021 op een andere locatie voortgezet.

Het gebouw aan de Sarphatistraat 1 kent een roemruchte historie. Westland Utrecht heeft het gebouw herontwikkeld op de locatie met monumentale woonhuizen en hotel Royal. Het kantoor werd geopend door Jelle Zijlstra, destijds president van De Nederlandsche Bank, en raakte in de jaren ’80 bij de krakersrellen gehavend. De Nederlandsche Bank heeft het eerst gebruikt als ICT-afdeling en vanaf 2015 ook als bezoekerscentrum, met een opening door prinses Maxima.