Meer buitenlandse aandacht voor kantoorvastgoed buiten grootste steden

Buitenlandse ‘core’ vastgoedbeleggers kijken steeds meer naar goed verhuurd kantoorvastgoed buiten de grootste steden in de Randstad.

Buitenlandse ‘core’ vastgoedbeleggers kijken steeds meer naar goed verhuurd kantoorvastgoed buiten de grootste steden in de Randstad.

De recente aankoop van het Heerema-hoofdkantoor in Leiden door Standard Life is daarvan een goede illustratie. Bij ‘core’ beleggers gaat het om investeerders die met een langere beleggingshorizon beleggen in kantoorgebouwen die een aantrekkkelijk direct rendement opleveren. Opportunistische Angelsaksische partijen, die een veel kortere horizon hebben, zijn met ‘distressed’ portefeuilleaankopen ook al ruimschoots aanwezig in meer secondaire kantoorgebieden, maar hun aanpak is wezenlijk anders.

Vlak voor Kerst werd bekend dat Standard Life Investments (SLI), de dochter van een van de oudste verzekeraars uit het Verenigd Koninkrijk, het nieuwe hoofdkantoor van Heerema Marine Contractors aan de Vondellaan in Leiden koopt voor ca. € 60 mln. Het gebouw bestaat uit 20.635 m² vvo kantoor- en archiefruimte met 589 parkeerplaatsen en is ontwikkeld door Delta Development Group en VolkerWessels.

Het Heerema kantoor ligt op een goede locatie in Leiden, vlakbij de snelwegen A4 en A44 richting Amsterdam en Den Haag. Het Centraal Station van Leiden ligt op loopafstand.
De aankoop van het kantoor in Leiden door een bij uitstek institutionele partij als Standard Life is opvallend, zeker omdat Standard Life vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan vastgoed in Nederland heeft gekocht. Uit de Calcasa Property Analyzer (CPA) blijkt dat Standard Life vorig jaar het kantoorgebouw ExtraVerde kocht aan het Prins Clausplein Den Haag (7500 m², geheel gehuurd door o.a. Nederlandse Hartstichting) en investeerde in het hoofdkantoor van Bluewater Energy op Park 20|20 in Hoofddorp (8200 m², geheel verhuurd).

Een aankoop zoals die in Leiden is een opsteker voor Nederlands kantoorvastgoed en laat zien dat beleggers die uitgaan van een langjarig direct rendement zoals Standard Life breder kijken dan de absolute toplocaties als de Zuidas in Amsterdam of het Beatrixkwartier in Den Haag.
Dat de Nederlandse kantorenmarkt vergeleken met andere Europese markten nog wél een flinke weg heeft te gaan blijkt uit een interview dat Daniel McHugh, hoofd Continental European Real Estate van Standard Life in december gaf aan PropertyNL: Door de leegstand, de nieuwbouwplannen, de gefragmenteerde markt en lage liquiditeit ziet Standard Life Nederland als een relatief risicovolle markt. McHugh: ‘In dat soort markten investeren we in core vastgoed: goede gebouwen op goede locaties met langjarige huurcontracten. In meer stabiele markten als Duitsland investeren we juist in meer opportunistisch vastgoed en pakken we soms zelfs (her)ontwikkeling op.’

Standard Life wil de komende periode méér beleggen in Nederland. Standard Life Investment belegt daarbij niet in woningen – momenteel een gewilde beleggingscategorie in Nederland. De asset manager vindt dat een andere tak van sport. Er wordt gekeken naar kantoren, winkels en logistiek vastgoed. Zo is Standard bezig met de aankoop van een logistiek complex in Maarssen en een kantoor aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Qua locaties beperkt de zoektocht zich niet tot Amsterdam. De gehele Randstad, inclusief Rotterdam, wordt als aantrekkelijk gezien.