Loods 5 neemt distributiecentrum van Sunrise in Halfweg in gebruik

Woensdag 30 oktober heeft woonwinkel Loods 5 als eerste huurder zijn intrek genomen in het opgeleverde DC van Sunrise Real Estate.

Het nieuwe distributiecentrum op bedrijvenpark PolanenPark in Halfweg is een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar SADC. Het logistieke centrum is door Loods 5, als eerste eigenaar van de grond, in samenwerking met Architecten_Lab ontwikkeld en is circa 20.000 m2 groot. Loods 5 huurt daar ruim een derde van. Loods 5 is sinds de oprichting in 1999 in Zaandam gevestigd.

Op PolanenPark opent de Nederlandse woonwinkel een distributiecentrum met kantoor voor haar eigen collectie van waaruit de zes winkels in Nederland, met een totale winkelruimte van zo’n 98.000 m2, worden bevoorraad. In de woonwinkels werkt Loods 5 samen met zo’n driehonderd interieurmerken die winkelruimte huren om hun eigen unieke collectie aan te bieden.

Robert Rulof, directeur Loods 5: ‘Met de verplaatsing van ons distributiecentrum verhuist ook het kantoor mee. Het is een bewuste keuze geweest om het hoofdkantoor en logistiek te combineren op deze uiterst centraal gelegen plek. In december vieren we ons 25-jarig bestaan: alles valt dus mooi samen.’

Portfolio in negen landen

Sunrise Real Estate is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en een investeerder in duurzaam logistiek vastgoed. Hun portfolio beslaat negen landen en meer dan twintig miljoen vierkante meter aan magazijnruimte, gelegen in de belangrijkste logistieke netwerken in Europa.

SADC ontwikkelt toekomstbestendige bedrijventerreinen. Bedrijven die zich hier vestigen delen diezelfde ambitie op economisch, ecologisch en maatschappelijk gebied. Het nieuwe distributiecentrum past in de landschappelijke inrichting van het gebied en is ontworpen door een landschapsontwerper en ecoloog. Zo zijn ecologische elementen meegenomen die aansluiten bij de natuurlijke begroeiing langs de Ringvaart waaraan PolanenPark is gelegen.

Het geveloppervlak dat vanaf de openbare weg zichtbaar is, is bedekt met groen. In de buitenruimte zijn esdoorn- en sleedoorhagen en een bloemrijk grasland aangelegd voor de optimalisatie van ecologische waarde van (inheemse) flora en fauna, en zijn er insectenhotels met kruidenrijke bloemen geplaatst. Ook is er ruimte voor een composthoop als opslag van de plantenresten en hergebruik van de compost bij bijvoorbeeld de hagen. De buitenverlichting is afgestemd op beperkte lichthinder voor de fauna. Het met groen bedekte dak draagt onder andere bij aan (warme- en koude)isolatie, grotere biodiversiteit en regenwaterbuffering.

Eigen stroomvoorziening

Ook bevinden zich zonnepanelen op het dak om in de eigen stroomvoorziening te voorzien, waaronder voor de ruim aanwezige elektrische laadpalen. Door netcongestie is er pas 2025 transportcapaciteit beschikbaar. Sunrise heeft dit opgelost door een energieplein (batterijsysteem + zonnepanelen) in te zetten als belangrijkste energiebron. Een op te richten energiecollectief op het bedrijvenpark kan in de toekomst verdere verlichting bieden.

Het pand is door Heembouw met een gesloten grondbalans gerealiseerd (geen aan- en afvoer van gronden) en gebouwd met duurzame materialen zoals sloopmaterialen (betongranulaat) van oude panden en milieuvriendelijke materialen. Alle gebruikte materialen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort van Madaster. Met het Madaster-platform is het mogelijk om alle producten en materialen die in een gebouw voorkomen, te identificeren. Zo wordt een gebouw een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen die in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

Laatste nieuws

Evenementen