Logistieke partijen plannen grote investeringen

Meer dan driekwart van de logistieke dienstverleners is van plan om het komende jaar aanzienlijke investeringen te doen. Vorig jaar was dat nog 60%. Dat blijkt uit onderzoek van Savills en Dilas dat onderzoeksbureau Analytiqa uitvoerde onder logistieke dienstverleners, fabrikanten en retailers.

De tweede Nederlandse editie van de Logistics and Supply Chain Confidence Index geeft inzichten in het huidige sentiment en toekomstverwachtingen binnen de logistieke- en supply chain sector. De Logistics and Supply Chain Confidence Index voor Nederland in 2024 is vastgesteld op 58,8, wat een verbetering betekent ten opzichte van 57,4 in 2023.

Logistieke ondernemers zijn dit jaar optimistischer gestemd, met een Confidence Index van 60,5, tegenover 57,2 voor fabrikanten en retailers. Dit markeert een verschuiving ten opzichte van vorig jaar, toen fabrikanten en detailhandelaren meer vertrouwen hadden.

De Confidence Index focust op drie belangrijke thema’s: marktomstandigheden (analyse van de huidige- en verwachte markomstandigheden), bedrijfsklimaat (evaluatie van het huidige Nederlandse bedrijfsklimaat) en groeibeperkingen (het identificeren van essentiële belemmeringen voor groei in de logistieke sector, in het bijzonder het tekort aan beschikbare grond en arbeidskrachten).

Fragiel optimisme

Raymond Frederiks, Market Intelligence Analyst bij Savills in Nederland, licht toe: "Het niveau van optimisme, of vertrouwen, blijft vrij ‘fragiel’, maar dit is niet onverwacht gezien de bredere economische prestaties. Fabrikanten en retailers zien hun optimisme afnemen, terwijl logistieke dienstverleners voorzichtig meer vertrouwen hebben dan vorig jaar."

Het vertrouwen onder gebruikers is relatief hoog gebleven, waarbij 70% een omzetstijging verwacht in de komende 12 maanden. Bovendien is 76% van de logistieke gebruikers van plan om het komende jaar aanzienlijke investeringen te doen. Vorig jaar bedroeg dit percentage 60%.

De meeste gebruikers beschouwen het Nederlandse ondernemingsklimaat als gematigd. Slechts 8% beschouwt het ondernemingsklimaat als onaantrekkelijk. Daarnaast, is slechts 16% van mening dat de inspanningen van gemeenten, om een aantrekkelijker ondernemingsklimaat te creëren, onvoldoende is.

Buitenlandse arbeidskrachten

Een aanzienlijke meerderheid (93,8%) van de bedrijven maakt al gebruik van buitenlandse arbeidskrachten, waaronder kennis- en arbeidsmigranten. Bovendien is 44% van de bedrijven van plan hun personeelsbestand de komende 12 maanden uit te breiden, terwijl 16% een afname verwacht.

Investeren in automatisering en robotica staat voor velen hoog op de prioriteitenlijst: 82,6% van de respondenten is van plan om in de nabije toekomst in deze technologieën te investeren voor hun logistieke activiteiten.

Tekort aan ruimte

Het tekort aan ruimte is een belangrijk zorgpunt: 76% procent van de respondenten meldt dat beperkte beschikbaarheid van ruimte hun vermogen om economische activiteiten in Nederland uit te breiden en te handhaven, beïnvloedt.

Wat betreft logistiek beleid,  verklaarde 74% van de respondenten geen voorstander te zijn van logistieke clusters en geeft de voorkeur aan het spreiden van logistieke activiteiten boven het clusteren van deze activiteiten.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland:: “Leiders in de sector vertellen ons dat ze te maken hebben met grenzen aan de groei als gevolg van fysieke- en ecologische beperkingen en langetermijndoelen van de maatschappij. Ze moeten creatiever worden om nieuwe oplossingen te vinden binnen bestaande parameters, in plaats van zich primair te richten op nieuwbouw, zoals in de afgelopen 'gouden' jaren. Het positieve sentiment dat uit de onderzoeksresultaten naar voren komt, vormt een overtuigend argument voor vastgoedpartijen om te investeren in de logistieke sector. Nederland blijft een cruciaal logistiek knooppunt in Europa en het is van cruciaal belang om vastgoedstrategieën af te stemmen op de veranderende behoeften van de toeleveringsindustrie om te kunnen profiteren van deze opkomende kansen.”