Locatus: in 2022 verloren 8.600 retailpanden oorspronkelijke functie

Vorig jaar hebben 8.600 retailpanden een andere functie gekregen of zijn gesloopt. Deze transformatieslag zorgt voor afname van de winkelleegstand, zo blijkt uit cijfers van Locatus.

 

Het grootste deel van die panden dat aan de voorraad onttrokken is, was voor die tijd nog gevuld (5.700 panden). Ruim de helft daarvan bevindt zich buiten winkelgebieden. In Rotterdam hebben vorig jaar 55 leegstaande winkelpanden een andere functie gekregen. In het centrum van Amsterdam verdwenen 42 lege panden uit de winkelvoorraad. En in Leeuwarden verloren veertig lege winkelpanden hun oorspronkelijke functie.

Het totaal aantal winkelpanden in Nederland daalt significant. Het aantal panden met een retailfunctie daalde vorig jaar van bijna 215.700 aan het begin van het jaar naar 212.000 aan het eind van hetzelfde jaar. Dat is een afname van 3.700 panden; het saldo van functieverandering dan wel sloop en een toename met bijna 4.900 nieuwe panden.

Krimp van de voorraad zorgt voor de laagste winkelleegstand in meer dan tien jaar. In 2022 daalde de leegstand van 6,7% eind 2021 naar 6% aan het eind van het vorig jaar. Eind 2022 stonden nog 12.733 panden leeg. De leegstand daalt in alle soorten winkelgebieden. Grote steden profiteren van de toename van toerisme. Ook in hoofdwinkelgebieden van de middelgrote steden is sprake van een daling; wel is daar de leegstand nog steeds het hoogst. De leegstand daalde het sterkst in Roosendaal en Leeuwarden.

Uit een branchevergelijking blijkt dat de horeca sterk krimpt. De daling van het aantal schoenen- en kledingswinkels neemt in vergelijking met een jaar eerder af. De speelgoedbranche laat herstel zien. Het aantal speelgoedwinkels stijgt licht.

   

img
Redacteur
Profiel