Locatus: in 2022 acht procent meer bezoekers in winkelstraten

Dit jaar zijn er de Nederlandse winkelstraten acht procent meer bezoekers dan vorig jaar. Passantenaantallen liggen echter op een fors lager niveau dan voor corona.

Dit najaar heeft onderzoeksbureau Locatus in 42 Nederlandse winkelgebieden een telling uitgevoerd. Gemiddeld genomen werden zo’n acht procent meer bezoekers geteld dan in 2021. Grote steden laten een groter herstel zien dan kleine plaatsen ten opzichte van de twee voorgaande jaren.

In vergelijking met 2019 lopen de aantallen nog ver achter. Nog steeds liggen volgens de metingen van Locatus de bezoekersaantallen gemiddeld op slechts 59% van de aantallen voor corona

Tijdens corona was de grootste daling te zien in de grootste centra. Daar is nu ook het grootste herstel te zien: het bezoekersaantal steeg in Amsterdam met 46% en in Utrecht met 38%. Het sterkste herstel werd gemeten in Breda, daar steeg het aantal bezoekers dit jaar met 54%. 

In de afgelopen jaren is het volume van de online aankopen gestegen. Die trend was al jaren zichtbaar voor corona en werd tijdens corona versterkt. Toen de winkels weer opengingen vlakte de groei van online aankopen iets af, maar de trend is nog steeds onmiskenbaar. In hoeverre die trend van invloed is op de aantallen bezoekers van winkelcentra in 2022 in vergelijking met 2019 is niet in het onderzoek meegenoemen.