Lansingerland protesteert tegen concurrerend bedrijventerrein in Waddinxveen

WADDINXVEEN - De gemeente Lansingerland heeft bezwaar aangetekend tegen de ontheffing van de Provincie Zuid-Holland voor Logistiek Park A12 in Waddinxveen.

WADDINXVEEN - De gemeente Lansingerland heeft bezwaar aangetekend tegen de ontheffing van de Provincie Zuid-Holland voor Logistiek Park A12 in Waddinxveen.

Wayland Developments ontwikkelt hier een logistiek bedrijventerrein van 34 ha, als onderdeel van Glasparel +. Bij Waddinxveen is ook 90 ha aangewezen voor glastuinbouwbedrijven.

Het bestuur van Lansingerland stelt dat de gemeente rechtstreeks in haar belangen wordt geschaad, omdat op slechts 6 kilometer afstand de nieuwe bedrijventerreinen Bleizo en Prisma liggen. 'De gemeente Lansingerland heeft rondom de A12 nog zeker 80 ha aan bedrijfskavels, in het zelfde segment, beschikbaar. Het bestemmingsplan voor het Logistiek Park A12 is nog niet gereed, terwijl dit op Prisma wel het geval is en bedrijven zich hier direct kunnen vestigen.'

Dat de ontwikkeling van Logistiek Park A12 ten koste gaat van de gronduitgifte in Lansingerland, wordt volgens de gemeente geïllustreerd door de keuze van Lidl om zijn nieuwe distributiecentrum te bouwen in Waddinxveen in plaats van op bedrijvenpark Prisma, zoals Lidl eerder overwoog. De supermarktketen neemt 13 ha grond af.

Saillant is dat Lansingerland onder curatele staat bij de Provincie door de tekorten op de grondexploitaties, ondermeer die van Bleizo en Prisma. De gemeente kocht voor de crisis op grote schaal gronden aan, maar kan die nu maar moeilijk kwijt.

Volgens het bestuur heeft overcapaciteit een prijsdrukkend effect, wat versterkt wordt doordat ontwikkelaar Wayland grondprijzen onder de marktwaarde kan hanteren, in tegenstelling tot een overheidsinstantie.