De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) grijpt de beraadslagingen in de Eerste Kamer over de Wet betaalbare huur aan om nogmaals de bezwaren tegen uitbreiding van het gereguleerde huurwoningsegment naar voren te brengen.
In een brief aan Eerste Kamervoorzitter De Bruin zet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de bezwaren opnieuw op een rij. Volgens de belangenbehartiger van de makelaars wordt ´niet het eerlijke en complete verhaal´ verteld. Een lagere huur klinkt sympathiek, maar de meeste vrijkomende huurwoningen zullen niet dalen in huurprijs maar worden uitgepond. “Door een giftige cocktail van maatregelen - Wet vaste huurcontracten, beperking huurprijsstijging, aanscherping fiscale regels box 3, overdrachtsbelasting van 10,4% en de invoering van een zelfbewoningsplicht - is het in veel gevallen niet meer aantrekkelijk om een vrijkomende huurwoning opnieuw in de verhuur te doen”, aldus Lana Goutsmits-Gerssen, voorzitter van de NVM Vakgroep Wonen en Irene Flotman, voorzitter NVM Business.
Nog hogere huurprijzen
Die uitgeponde huurwoningen zullen veelal in handen vallen van koopgrage expats, terwijl studenten, starters en alleenstaanden vanwege de hoge woningprijzen het nakijken hebben. Nog ongeveer 10% van de huidige vrije huursector, zo voorziet de NVM, blijft na invoering van de Wet betaalbare huur nog in de vrije sector. Door schaarste zullen de huurprijzen van deze woningen nóg verder stijgen en alleen nog bereikbaar zijn voor de hogere inkomens.
Ook verwacht de NVM dat in nieuwbouwprojecten vrije sector huur wordt geschrapt en dat de nieuwe wet de woningbouwproductie verder beperkt, hele groepen straks nauwelijks meer toegang hebben tot de woningmarkt en dat de wet onzorgvuldig dreigt te worden ingevoerd en huurders en verhuurders nog altijd in onzekerheid verkeren. “Wij hekelen het feit dat de markt tot een week voor de eventuele invoering van de Wet betaalbare huur nog in onzekerheid verkeert”, zo schrijven beide bestuursleden.
Zorgvuldige afweging
Zij roepen de Eerste Kamer op een zorgvuldige afweging te maken door de daadwerkelijke gevolgen van invoering van de Wet betaalbare huur in ogenschouw te nemen. “Huurders hebben weinig aan een lagere huur, als ze straks überhaupt geen huurwoning meer kunnen krijgen”, menen Goutsmits en Flotman.
Eerder deze week brachten twaalf vastgoedpartijen in een brandbrief aan de senaat ook al hun bezwaren naar voren. Het succes van De Jonge zal afhangen van de opstelling van BBB. Senator Eric Kemperman is kritisch. NRC onthulde onlangs dat Kemperman aan de hand loopt van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders. De senaat stemt volgende week over de wet.