Koopjesketens doen het goed in de wijk

Vestigingen van discounters als Action, Zeeman en Big Bazar doen ondanks corona goede zaken buiten de stadscentra. Vooral als ze in de loop liggen van alle thuiswerkers. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad.

Zoals altijd in crisistijd houdt de consument de hand op de knip en profiteren de koopjesketens. Action, Zeeman en Big Bazar zagen hun omzet tot nu toe ruim 10% groeien, ondanks winkelsluitingen in andere Europese landen.

Niet alle discountformules profiteren in deze crisis echter van de zuinige houding van de consument. Het hangt sterk samen met de locaties waar de ketens hun vestigingen hebben. Terwijl de budgetketens met ‘buurtvestigingen’ hard groeien, zien discounters in stadscentra hun omzet nog altijd dalen.

Zo verwachten centraal gelegen koopjesketens als Primark en Flying Tiger volgens het FD dit jaar 30% tot 40% minder inkomsten. Dat heeft te maken met het sterk gedaalde aantal voorbijgangers in de grote steden als gevolg van de coronamaatregelen. Terwijl koopjesketens het juist moeten hebben van een groot aantal fysieke bezoekers, zeker omdat ze uit kostenoverwegingen vaak geen webwinkel hebben.