Kantoor Goede Doelen Loterijen na renovatie twee keer groter

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen op de Zuidas is gestart. Dit is de holding en stichting achter de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij.

Goede Doelen Loterijen kocht het kantoorpand op de hoek van de Beethovenstraat en de Prinses Irenestraat in 2013 van Breevast voor € 22 mln. Het 7883 m² bvo grote gebouw uit de jaren '60 had jarenlang leeg gestaan. Nu wordt het door JP van Eesteren grondig gerenoveerd tot een van de duurzaamste gerenoveerde gebouwen van Nederland. Ook het binnenterrein met daarop 50 parkeerplaatsen en de openbare ruimte wordt flink opgeknapt.

Het hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen krijgt een oppervlakte van 15.267 m² bvo (15.267 m² inclusief parkeren).

Het gebouw naar een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel wordt verbouwd en vergroot volgens het duurzaamheidslabel Breeam Outstanding. Het interieurontwerp is van D/dock design studio. Er is aandacht voor gebruik en hergebruik van materialen (circulaire economie), energieprestatie, klimaatbestendigheid door waterberging en de toepassing van groen in en op het gebouw. Op het dak worden zonnepanelen (2400 m²) geplaatst. Daardoor werken de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen straks in een water- en energieneutraal gebouw. Zo wordt bijvoorbeeld het regenwater opgevangen in de daktuin. Het water dat overblijft voert naar een opslagbassin. Dit water wordt gebruikt om het toilet mee door te spoelen en voor de sprinklerinstallatie.

De ingang wordt verplaatst naar de Beethovenstraat. Hier ontstaat een publiek plein, een levendige plek die open is voor bijvoorbeeld een kopje koffie of een bezoek aan een expositie van een van de goede doelen projecten. Er komen een restaurant, auditorium en TV-studio.

De aannemer, JP van Eesteren, is vorige maand gestart met de eerste werkzaamheden. Parallel aan de verbouwing start de gemeente met de herinrichting van de openbare ruimte. Naar verwachting is de verbouwing eind tweede kwartaal 2018 afgerond en verhuizen de Goede Doelen Loterijen naar hun nieuwe kantoor. De organisatie met meer dan 500 mensen is nu nog gevestigd op verschillende 15 locaties, het hoofdkantoor staat in de Van Eeghenstraat 70 bij het Vondelpark in het centrum van Amsterdam.

De Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij) zijn opgericht om fondsen te werven voor goede doelen: de helft van elk verkocht lot gaat naar de goede doelen (€ 613 mln in 2015 en € 425 mln in 2014).