Kabinet zet plan voor Nationale Hypotheekinstelling door

Het Kabinet blijft doorwerken aan een Nationale Hypotheekinstelling (NHI). Doel van de NHI is om de Nederlandse hypotheekmarkt toegankelijker te maken voor buitenlandse investeerders.

Het Kabinet blijft doorwerken aan een Nationale Hypotheekinstelling (NHI). Doel van de NHI is om de Nederlandse hypotheekmarkt toegankelijker te maken voor buitenlandse investeerders.

Dat staat in de Miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. 'Met het oprichten van een NHI vermindert de gevoeligheid van de Nederlandse woningfinanciering voor de grillen van de kapitaalmarkt. De meerwaarde hiervan is vooral merkbaar in tijden van crisis. Voorwaarde is dat de instelling vormgegeven kan worden binnen de Europese staatssteunregels.'

Het kabinet is momenteel in gesprek met de Europese Commissie. De eerste plannen voor een NHI zagen twee jaar geleden het licht. Vooral voor institutionale beleggers is het interessant te investeren in hypotheken, zeker als die geborgd worden met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Eind vorig jaar toonde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zich kritisch. Een NHI kan het volgens de ACM voor nieuwe of buitenlandse banken juist moeilijker maken om toe te treden tot het Nederlandse bankenlandschap. Daardoor neemt het gebrek aan concurrentie onder banken in de toekomst alleen maar toe, met hogere rentes tot gevolg.

Tijdens Prinsjesdag heeft het Kabinet ook aangekondigd dat de renteaftrek over de meegefinancierde restschuld wordt verruimd van 10 naar 15 jaar. Zo kan de doorstroming in de woningmarkt op gang komen. Verder wil het kabinet de regeling voor huizenbezitters met een dubbele hypotheek uitbreiden. Eigenaren die hun huis niet verkocht krijgen, mogen in plaats van twee jaar, straks drie jaar lang de hypotheekrente aftrekken.

Ook de tijdelijke maatregel van een laag BTW-tarief voor verbouw, onderhoud en renovatie van woningen wordt verlengd tot medio 2015.

De NVM zegt in een reactie blij te zijn met deze maatregelen, waar ze de afgelopen jaren sterk op heeft aangedrongen. De makelaarsvereniging vindt het jammer dat de tijdelijke schenkregeling niet wordt verlengd. Tot het einde van dit jaar kunnen bijvoorbeeld ouders hun kinderen € 100.000 belastingvrij schenken voor het aankopen, verbouwen of aflossen van een woning. Vanaf 1 januari gaat dit bedrag weer terug naar € 50.000.