KCAP wint competitie voor werk-wooncomplex Toulouse

Het Rotterdamse architectenbureau KCAP heeft de internationale prijsvraag voor Altiplano, een woon- en werkcomplex van 18.266 m² in de nieuwe wijk Toulouse Aerospace van de Zuid-Franse stad, gewonnen.

Altiplano bestaat uit een hoogbouw-volume met co-living appartementen en een lager volume met kantoren en co-working spaces, verbonden door een 25 meter brede luchtbrug. Deze overspanning vormt de visuele afsluiting van de historische landingsbaan ‘le Piste des Géants’, die getransformeerd wordt tot een lineair stadsbos. De gevel van het complex wordt, naar nadrukkelijke wens van zowel opdrachtgever Linkcity als KCAP zelf, opgetrokken uit lichtgewicht hout.

Le Piste des Géants', waar beroemde luchtvaartpioniers als Antoine de Saint-Exupery hun vluchten uitvoerden, dient als drager voor de nieuwe wijk en zal worden getransformeerd tot een twee kilometer lang lineair bos. Altiplano ligt precies aan het einde van deze landingsbaan. Daarom ontwierp KCAP een toren als marker, geflankeerd door een lager, horizontaal volume.

De toren bestaat uit appartementen en de kantoren en co-working spaces bevinden zich in de laagbouw en de luchtbrug. Voor de co-working spaces ontwierp KCAP een open kantoorruimte met een loggia met uitzicht op het lineaire bos.