Transformatiedeskundige en voormalig volkshuisvester Jean Baptiste Benraad is op 70-jarige leeftijd overleden. Benraad was de afgelopen vier jaar als jurylid nadrukkelijk betrokken bij de Re-Use Awards van PropertyNL, de prijzen voor de productiefste en meest creatieve transformateur van kantoren en ander vastgoed naar woningen.
Een dag voor de recente Provada meldde Benraad zich bij ons af. Hij zou als jurylid de Re-Use Awards uitreiken tijdens de tweede dag van de vastgoedbeurs, een taak die hij eerder ook op zich had genomen. Met Hilde Remøy, Gerben van Dijk en ondergetekende vormde hij vanaf het prille begin in 2022 de jury voor de prijs voor de meest geslaagde transformaties naar woningen.
Dit jaar moest hij helaas op zijn toezegging voor de uitreiking terugkomen. Zijn vrouw Karina, een gevierd architect, was getroffen door een longontsteking die eerder verergerde dan verbeterde, en hij voorvoelde dat hij zelf ook iets onder de leden had. Het speet hem zeer want hij had er een hekel aan om op het laatste moment af te zeggen en hij was graag verbonden aan het initiatief.
Het tekent Benraad die zich gedurende vier jaar ieder keer energiek, consciëntieus en nauwgezet aan zijn jurydienst zette. Tijdens de jurybijeenkomsten, in coronatijd eerst online en later ook op locatie, hield hij zijn medejuryleden scherp door te hameren op heldere criteria en het achterhalen van alle beschikbare informatie over de ingezonden projecten. Hij was vooral op zoek naar de cadeautjes in een bestaand pand, bijvoorbeeld een trappenhuis of een centrale hal, en in hoeverre er door de herontwikkelaar gebruik van was gemaakt.
Benraad heeft als bouwkundige tal van bekende transformaties achter zijn naam staan, zoals het Acta-gebouw, de voormalige tandartsfaculteit in Amsterdam, tot 460 studentenkamers. En als directeur studenten/jongerenhuisvesting bij Stadswonen in Rotterdam leidde hij de transformatie van het massieve voormalige monumentale belastingkantoor aan de Puntegaalstraat (‘Pluk me kaal’ in de volksmond) naar 213 studio’s voor afgestudeerden, om ze als jonge werkenden aan de stad te binden.
In 2010 nam hij afscheid in Rotterdam, maar hij zat sindsdien niet stil. Samen met zijn vrouw en twee andere partners (milieu/veiligheid en bouwkundig bureau) vormde hij het TransformatieTeam, dat door heel Nederland adviseerde bij herbestemming en transformatieprojecten van A tot Z begeleidde.
Benraad stond ook samen met onder meer Duco Stadig en Rudy Stroink ook aan de wieg van het H(erbestemming) team dat in 2010 op verzoek van de Rijksoverheid het levenslicht zag. Transformatie van bestaande gebouwen stond toen nog in de kinderschoenen maar in de jaren erna is er veel bereikt zo schrijven de voormalige leden van het H-Team in een in memoriam in NRC Handelsblad.
‘Dat zie je in Houten als je door het centrum rijdt. Waar menig kantoorgebouw een nieuw leven heeft gekregen als woongebouw. En herbestemde gebouwen winnen het vaak bij architectuurprijzen. Herbestemmen is een onlosmakelijk onderdeel geworden van de portefeuille van architectenbureaus. (…) We zijn een klein beetje trots dat we iets bereikt hebben en verdrietig omdat Jean Baptiste, de stormram die onverschrokken doorging, er niet meer is. ‘