JLL: logistiek en retail herpakken zich

Terwijl logistiek en retail zich geleidelijk herstellen, staat de kantorenmarkt nog steeds voor uitdagingen, meldt JLL in zijn rapport over Q1 2024.

De industriële sector, met name de logistiek, liet in het eerste kwartaal een substantiële verbetering zien. Er was opmerkelijke activiteit bij verschillende vastgoedobjecten, waaronder nieuwe ontwikkelingen in Oosterhout, Dordrecht en Roerdalen, wat resulteerde in de derde beste prestatie in het eerste kwartaal voor de industriële sector sinds 2015.

Detailhandel en residentieel

De detailhandelsvolumes vertoonden daarentegen tekenen van herstel nadat ze in het eerste kwartaal van 2023 een dieptepunt bereikten. Ze liggen echter nog steeds onder het tienjarig gemiddelde van € 415 miljoen, stelt JLL. De vastgoedobjecten in de winkelstraten leverden de grootste bijdrage aan de winkelvolumes, goed voor 47% van het totaal.

Hoewel de residentiële sector een minder substantiële stijging kende in vergelijking met de logistiek, noteerde deze nog steeds een opmerkelijke groei van 29%. Deze stijgende trend werd aangewakkerd door de verkoop van diverse landelijke portefeuilles en panden in Amsterdam, waaronder De Admiraal, Toren C en Intermezzo.

Malaise op kantorenmarkt

De kantorenmarkt heeft echter een trager herstel gekend. De transactievolumes zijn met 18% gedaald, waarbij in geen van beide kwartalen belangrijke kernactiva werden verhandeld. Niettemin zijn er volgens JLL positieve tekenen van activiteit binnen de kantorensector. ‘Achter de schermen tonen steeds meer beleggers de bereidheid om nieuwe deals na te streven, wat een weerspiegeling is van een toenemend vertrouwen in plaats van aan de zijlijn te blijven staan’.