De vraag naar duurzame kantoren gaat de komende twee jaar flink toenemen en duurzaamheid speelt daarbij een grote rol.
Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van JLL, adviseur op het gebied van commercieel vastgoed en vermogensbeheer, genaamd Green Tipping Point. Een op de drie huurovereenkomsten loopt in de komende twee jaar af en in de zoektocht naar nieuwe kantoorruimte speelt duurzaamheid een cruciale rol. Desondanks is er nog een grote kloof tussen vraag en aanbod van duurzame gebouwen.
Koplopers
Huurovereenkomsten hebben gemiddeld een looptijd van zeven tot tien jaar. Het merendeel van de huidige overeenkomsten loopt af voor 2030, het jaar waarin 55% minder broeikasgassen moeten worden uitstoten vergeleken met 1990. Het onderzoek laat zien dat in 21 steden wereldwijd de vraag naar duurzame gebouwen in 2025 30% hoger is dan het aanbod. Dit kan zelfs oplopen naar 70% in 2030. In Nederland liggen de percentages nóg hoger. In Amsterdam is de vraag 57% meer dan het aanbod van duurzame kantoren.
‘Het zijn nu nog de koplopers die vragen naar duurzaam vastgoed, maar als gevolg van de wet- en regelgeving wordt het mainstream. Hierdoor wordt de vraag alleen maar groter,’ licht Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL, toe.
Kansen
Voor investeerders in vastgoed zorgt de invloed van het duurzaamheidsvraagstuk voor een kantelpunt. Investeringen in duurzame gebouwen gaan rendement opleveren. Er liggen volgens Bertens grote kansen. ‘Wacht niet langer, maar denk als investeerder of eigenaar nu al na over de veranderingen die nodig zijn in je portofolio. Het is namelijk niet de vraag óf de vraag naar duurzaam vastgoed stijgt, maar hoe hard die vraag gaat stijgen. Daar moet je als investeerder of eigenaar van een gebouw op inspelen. We leven in een nieuwe wereld, waarin niet investeren in duurzaamheid een risico vormt. Daarbij loop je het risico dat een pand minder waard wordt of zelfs overbodig. Niets doen is dus geen optie.’
Centrale locatie
Uit eerder onderzoek van JLL uit februari 2024 blijkt dat er met name vraag is naar duurzame gebouwen nabij een OV-knooppunt. Bertens: ‘De waardering van die panden neemt toe. Een niet-duurzaam gebouw in de periferie, alleen bereikbaar met de auto, vormt een uitdaging. We zien ook dat kantoren gebouwd tussen 1980 en 2000 minder voldoen aan de gebruikerswensen. Voor een eigenaar biedt de herontwikkeling van deze kantoorgebouwen naar een andere functie mogelijk meer kansen.’
Het onderzoek in cijfers:
• Naar verwachting kan in 2030 slechts aan 30% van de vraag naar duurzame kantoren worden voldaan.
• Ongeveer 25% van de bestaande kantoren dreigt de komende vijf jaar niet meer te voldoen aan de gestelde duurzaamheidseisen.
• Voor elke drie vierkante meter van de wereldwijde vraag naar duurzame kantoren wordt minder dan één vierkante meter ontwikkeld.