JLL Research: 'Afnemend aanbod aan licht industrieel vastgoed'

Met het herstel van de economie post-pandemie groeit de activiteit in de industriële sector. De vraag van gebruikers van en investeerders in licht industrieel vastgoed blijft hoog en het aanbod neemt af, constateert JLL Research in het marktrapport over het derde kwartaal van 2021.

In totaal waren er in het derde kwartaal voor 740.000 m² aan transacties. Het aanbod is aanzienlijk afgenomen en staat nu op 6 mln m², wat overeenkomt met een leegstand van 3,2%. De tophuren zijn stabiel gebleven gedurende de laatste kwartaal, maar zullen naar verwachting van JLL stijgen, specifiek op locaties aan de rand van steden die goed zijn voor last-mile-oplossingen.

Het investeringsvolume bedroeg in het derde kwartaal € 187 mln; wat het totaal investeringsvolume in 2021 brengt op iets meer dan € 646 mln. Het netto aanvangsrendement daalde tot 4,7% door toenemende interesse in gebouwen op toplocaties en de lage beschikbaarheid daarvan. Topopbrengsten worden met name behaald op strategisch gelegen bedrijventerreinen met economisch stabiele gebruikers.

De groeiende vraag wordt weerspiegeld in hogere huurniveaus  In het derde kwartaal bedroeg de gemiddeld gerealiseerde huur € 72 per m². JLL verwacht dat de huurprijzen in de nabije toekomst zullen stijgen vanwege de verschillen tussen vraag en levering.

 

img
Redacteur
Profiel