Inschrijving Job Dura-prijs geopend

De inschrijving voor de Job Dura Prijs 2018 is geopend. Dit keer is het onderwerp ‘Mobiliteit in Rotterdam’.

Rotterdam staat aan de vooravond van een ingrijpende transitie op het vlak van mobiliteit, die het gebruik en de inrichting van de stad in veel opzichten zal veranderen. De groei en stedelijke verdichting van de stad kent voorlopig nog geen einde, maar zonder doordachte mobiliteitsmaatregelen zullen verkeerstromen (nog) vaker vastlopen. Daarnaast bestaat er een toenemend verlangen naar een gezonde, bereikbare en leefbare stad, waarbij de auto drastisch naar de achtergrond wordt gedrongen. Maar mobiliteit is nadrukkelijk geen doel op zich; het is vooral een manier om de toegang tot werk, onderwijs en voorzieningen te vergroten en mensen te verbinden. Binnen deze uitdagende context wordt er voor de Job Dura prijs 2018 gezocht naar uiteenlopende initiatieven die een bijdrage leveren aan de radicale verbetering van de bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam.

Voor deelname aan de Job Dura Prijs 2018 is de jury op zoek naar projecten die aansluiten bij deze thematiek en die voldoen aan (zoveel mogelijk van) de volgende criteria:

- Van invloed op de ruimtelijke omgeving in Rotterdam
- Innovatief en met gebruik van slimme technologie
- Inspelend op gedragsverandering
- Levensvatbaar en opschaalbaar
- Probleemoplossend (gezondheid, sociale ongelijkheid, bereikbaarheid, leefbaarheid)

Projecten voor de Job Dura Prijs 2018 kunnen uiterlijk tot 1 september 2018 worden ingediend. Stuur een projectbeschrijving van maximaal 1000 woorden en maximaal 5 lage resolutie beelden naar info@jobdurafonds.nl. De uitreiking van de Job Dura Prijs 2018 vindt plaats op donderdag 29 november.

De jury staat onder leiding van voorzitter Alexandra den Heijer (hoogleraar Publiek Vastgoed TU Delft). De andere juryleden zijn Alexandra van Huffelen (algemeen directeur GVB Amsterdam), Gijs van Lookeren Campagne (medeoprichter Greenwheels, thans directeur Ease2Pay), Paul Gerretsen (agent Vereniging Deltametropool) en Piet Vollaard (oprichter Stichting Stad in de Maak, winnaar van de Job Dura Prijs 2016).

Job Dura Prijs
Iedere twee jaar staat de Job Dura Prijs in het teken van een actueel thema binnen de bebouwde omgeving in de regio Rijnmond. De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000. Tevens wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt van € 7500. De aanmoedigingsprijs heet de ‘Daan Dura Aanmoedigingsprijs’ als eerbetoon aan fondsoprichter Daan Dura (1932–2011).

De prijzen zijn een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting is in 1994 door Daan Dura opgericht ter ere van het 140-jarig bestaan van de Dura Bouwgroep (thans de Dura Vermeer Groep). Het Job Dura Fonds is vernoemd naar de vader van Daan Dura, Job Dura Dzn (1904–1975), de derde generatie binnen het bouwbedrijf. Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren of helpen opbloeien.