IWG: hybride werken zesmaal zo groot in 2030

Specialist in flexibele werkplekken IWG verwacht 'een recordnetwerkgroei in 2024' vanwege de vraag naar zijn diensten. De sector voor flexibele werkplekken groeit naar verwachting tegen 2030 met 600%, zo meldt het bedrijf. 

Volgens IWG kiezen vastgoedeigenaren er steeds vaker voor om samen te werken met het hybride werkplatform van het bedrijf, via merken als Regus, Spaces, HQ en Signature. IWG heeft nu ongeveer 4.000 locaties in meer dan 120 landen, Het potentieel voor verdere groei bestaat volgens het bedrijf uit 1,2 miljard gebruikers wereldwijd en een totale bereikbare markt van meer dan € 1,9 bln. Vorig jaar heeft IWG 867 nieuwe locaties aan zijn netwerk toegevoegd, tegen 462 in 2022. IWG boekte de hoogste omzet ooit in zijn 35-jarige geschiedenis, tot $ 4,27 mrd in de loop van 2023, een stijging van 10% vergeleken met vorig jaar.

Bedrijven vervangen huurcontracten

De groeiende vraag onder vastgoedeigenaren en investeerders om een nieuwe IWG-locatie te openen of een bestaande te verbouwen, wordt volgens het bedrijf gedreven door twee vastgoedtrends. Ten eerste herwaarderen bedrijven hun vastgoedportefeuilles en krimpen ze in stadscentra in, waarbij ze lange, restrictieve en dure huurcontracten vervangen door flexibele ruimte bij exploitanten als IWG.

Ten tweede nemen ze flexibele werkruimte in lokale buurten, dichtbij hun medewerkers, als onderdeel van het steeds populairder wordende 'hub-and-spoke'-kantoormodel, waarbij aan de centrale hoofdlocatie wat ‘spaken’ voor distributie of bijkantoren zijn gekoppeld. Het merendeel van de nieuwe locaties van IWG bevindt zich in de buitenwijken in kleinere forensensteden. Daartoe behoren zelfs plaatsen met slechts 5.000 tot 10.000 inwoners.

Hybride wordt standaard

Mark Dixon, oprichter en ceo van IWG:: “'We hebben in 2023 twee keer zoveel overeenkomsten getekend als het jaar ervoor en we blijven accelereren. Het IWG-netwerk groeit snel om tegemoet te komen aan de grote vraag naar hoogwaardige flexibele werkplekken in de nabije omgeving van medewerkers. Hybride werken groeit verder uit tot de standaard voor kantoorpersoneel.”