ING stopt met financiering van niet-duurzaam vastgoed

ING Real Estate stopt met financiering van kantoorpanden die geen groen label hebben. Volgens Het Financieele Dagblad heeft de financier haar klanten daarover een brief gestuurd.

In de brief meldt ING Real Estate dat na 2017 alleen nog kantoorpanden in aanmerking komen voor financiering die een groen label hebben. Minder duurzame panden komen al over een jaar niet meer voor financiering in aanmerking, tenzij de eigenaren een verduurzamingsplan overleggen, aldus de krant op haar website.

Er staat nieuwe wetgeving op de rol die bepaalt dat vanaf 2023 kantoorpanden alleen nog met die functie vehuurd moegen worden als zij minimaal energielabel C hebben. In dat jaar wil ING Real Estate een volledig duurzame portefeuille hebben. Met de aangekondigde interne maatregel loopt zij op de nieuwe wetgeving vooruit.

Op dit moment heeft ruim één derde (35%) van de Nederlandse beleggers duurzame beleggingen, 46% van de beleggers heeft niks duurzaams in hun beleggingsportefeuille. Dit is naar voren gekomen in de onlangs gepubliceerde Beleggers Barometer van ING. Het rapport gaat overigens niet specifiek over vastgoedbeleggers.

De belangrijkste redenen voor de groep om niet duurzaam te beleggen, is dat het er nog niet van gekomen is of omdat men twijfelt aan het rendement dat dit zal opleveren. Er is een opvallend verschil in motivatie om duurzaam te (gaan) beleggen. Beleggers die al wel duurzaam beleggen, geven aan dat zij dit vooral doen om hun geld op een goede manier in te zetten. 'Voor de groep die nog niet duurzaam belegt, zou de kans op een beter rendement hen over de streep kunnen trekken. De afgelopen jaren is een hoger rendement bij duurzaam beleggen namelijk het geval geweest', aldus Bob Homan, Hoofd ING Investment Office.