ING Research: huizenprijsstijging zwakt naar verwachting af in 2025

ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen, maar minder hard dan dit jaar. Eind 2024 zullen de prijzen naar verwachting zo’n 12% hoger liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 wordt een stijging van 5,5% verwacht.

De prijzen van koopwoningen zijn in de afgelopen maanden flink gestegen. De prijsverandering in augustus dit jaar was vergeleken met een maand eerder +0,9% (seizoensgecorrigeerd), zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Deze prijsstijging volgt op eerdere stijgingen van rond de 1,0% per maand in het half jaar daarvoor. Inmiddels liggen de huizenprijzen nu zo’n 11% hoger dan in augustus vorig jaar. Dat de huizenprijzen flink stijgen, komt voornamelijk door de sterke loonstijging, licht gedaalde hypotheekrentes, de toegenomen krapte en afnemend pessimisme op de woningmarkt.

Stijging houdt aan

ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen en ziet daarvoor als belangrijkste redenen de hogere leencapaciteit, de aanhoudende krapte op de woningmarkt en de verwachte prijsstijgingen door woningzoekers.

De bank verwacht dat de maximale leencapaciteit volgend jaar hoger zal liggen dan dit jaar, ondanks de strengere hypotheeknormen van het NIBUD die voor 2025 gaan gelden. De verwachting is dat de cao-lonen in het derde kwartaal van volgend jaar ongeveer 4% hoger zullen liggen dan in het afgelopen kwartaal van 2024. Bij ongeveer gelijkblijvende kapitaalmarktrentes zal dat in 2025 leiden tot een iets hogere leencapaciteit vergeleken met nu. Dit heeft een opwaarts effect op de huizenprijzen.

Dat geldt ook voor de krapte op de woningmarkt, die volgend jaar aan zal houden. Het aanbod van de te koop staande woningen is volgens ING Research beperkt en dat zorgt voor zeer weinig keuzemogelijkheden onder kopers.

Rustiger vaarwater

Desalniettemin gaat ING Research ervan uit dat de huizenprijsstijging volgend jaar minder hard gaat dan dit jaar. De belangrijkste verwachte redenen hiervoor zijn dat de stijging van de leencapaciteit in 2025 wat afzwakt en dat beleggers volgend jaar meer huurwoningen verkopen dan ze nu doen als gevolg van de wet Betaalbare huur. Daarnaast verwacht de bank dat de werkloosheid licht oploopt. De werkloosheid is in Nederland erg laag en bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar zo’n 3,6%. De verwachting is dat deze oploopt tot meer dan 4% eind volgend jaar, wat de vraag naar koopwoningen wat zou kunnen dempen. 

Laatste nieuws

Evenementen