ING Research verwacht dat het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2025 licht stijgt naar 70.000 stuks, maar in 2026 zal sprake van stabilisatie van de bouwproductie.
De vooruitzichten zijn, aldus sectoreconoom Maurice van Sante, slechts gematigd positief. Hij verwacht voor 2025 en 2026 een lage groei van de bouwproductie; een groei van 1,5% dit jaar en 2% een jaar later. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningbouw is begin 2025 afgenomen, waardoor het aanbod niet verder kan doorgroeien. De afgenomen interesse door ingevoerde overheidsmaatregelen van vooral internationale beleggers om in woningbouw te investeren speelt daarbij een rol. Ook kampt de bouw met structurele knelpunten, zoals een tekort aan bouwgrond, langdurige en complexe ontwikkeltrajecten, juridische vertragingen en netcongestie.
De val van het kabinet heeft volgens ING Research weinig impact. De Tweede Kamer heeft niets van het woningbouwbeleid controversieel verklaard. Minister Keijzer kan dus verder. Ook de verhoging van de ondergrens van stikstof kan doorgaan. Dit zou ook woningbouwprojecten vlot kunnen trekken, al bestaat de vrees dat een hogere grens bij projecten uiteindelijk geen stand houdt bij de rechter.
Verder ligt er een voorstel voor de invoering van een planbatenheffing of een alternatieve vorm (uitbreiding kostenverhaal) waarbij een gemeente meer publieke investeringen bij nieuwe ontwikkelingen kunnen doorberekenen aan projectontwikkelaars. ‘Uitbreiding van het kostenverhaal is een stap in de goede richting om overwinsten op grond te beperken. De voordelen van niet nog een extra regeling (planbatenheffing) lijken aanwezig. Daarentegen is de uiteindelijke opbrengst waarschijnlijk lager bij projecten met een hoge overwinst op de grond’, aldus Van Sante.
Ook wijst ING op de hoge nieuwbouwverkopen. Die liggen op een niveau vergelijkbaar met de periode 2015-2021. Ook de orderboeken van woningbouwers zijn goed gevuld met gemiddeld 14,4 maanden aan werk, het hoogste van deze eeuw.