Huurprijzen stijgen buiten Randstad veel harder

Na maanden van aanzienlijke prijsstijgingen in de vrije huursector lijken de huurprijzen in de Randstadprovincies te stagneren. Buiten de Randstad is echter het tegenovergestelde het geval.

Na maanden van aanzienlijke huurprijsstijgingen in de vrije huursector lijken de huurprijzen in de Randstadprovincies te stagneren, meldt Pararius.nl. Het afgelopen kwartaal stabiliseerden de gemiddelde huurprijzen in de vrije sector in onder andere Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Pararius-directeur Jasper de Groot: ‘In gebieden waar extreme prijzen gelden is het logisch dat de rek er op een gegeven moment uit is. Dan is het huurplafond bereikt.’

Buiten de Randstad is echter het tegenovergestelde zichtbaar. In die provincies stegen de huurprijzen het afgelopen kwartaal gemiddeld twee keer zoveel als binnen de grenzen van de Randstad. Uitschieters zijn Almere (+23,5%) en Groningen (+17%).

De stabilisatie van de gemiddelde vrijesectorhuurprijzen in verschillende grote Randstadsteden zou volgens De Groot een verandering kunnen betekenen in de landelijke groeitrend. ‘In gebieden waar extreme prijzen gelden is het logisch dat de rek er op een gegeven moment uit is. Dan is het huurplafond bereikt. Als de prijzen te veel afwijken van wat mensen kunnen en willen betalen, neemt de groep potentiële huurders af. Veel huurders kijken vervolgens naar alternatieven buiten de stad’, zegt de Groot. Die verschuiving werd in het Q1 2017 goed zichtbaar toen de prijzen in randgemeenten rondom grote steden als Amsterdam en Rotterdam plotseling sterk stegen doordat huurders daarnaar uitweken.

De trend in de Randstad zou een voorbode kunnen zijn voor de landelijke huurprijsontwikkeling op lange termijn: ‘Ontwikkelingen op de huurmarkt zijn vaak het eerst in Amsterdam zichtbaar. Daar stegen de prijzen na de crisis als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. De huurprijsstijgingen verspreiden zich sindsdien als een olievlek over Nederland. Door het structurele woningtekort zullen de huurprijzen in de rest van Nederland nog lang blijven stijgen, maar uiteindelijk komt ook daar een huurplafond in zicht’, verklaart De Groot.

Joep Arts, adviseur woningmarkt van Stec Groep, nuanceert de cijfers van Parius en zegt dat deze uitsluitend slaan op het actuele aanbod, niet op huurverhogingen.

Links: