Hurks bouwt laboratiorium en restaureert hoofdkantoor Shell

Na de afronding van de engineeringsfase, start nu de uitvoeringsfase van de nieuwe laboratoriumvleugel L-Oost van het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) in Amsterdam-Noord.

Na de afronding van de engineeringsfase, start nu de uitvoeringsfase van de nieuwe laboratoriumvleugel L-Oost van het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) in Amsterdam-Noord.

Het betreft een 'design & build-opdracht' met veel nadruk op de Shell-speerpunten 'Health, Safety, Security & Environment', die innovatiecentra- en laboratoria-specialist Hurks voor zijn rekening neemt. Eerder rondde Hurks de voorbereidende werkzaamheden af. Deze opdracht behelsde de ontvlechting van het bestaande en te slopen gebouw L-Oost. Ondertussen ontving Hurks ook een contract voor de gefaseerde gevel- en dakrestauratie van het Haagse hoofdkantoor: de derde Shell-opdracht op een rij.

De design & build-opdracht van Shell omvat de ontwikkeling en bouw van de nieuwe laboratoriumvleugel L-Oost van het onderzoekscentrum STCA in Amsterdam. Deze nieuwe vleugel, die 8500 m² beslaat, is bestemd voor wereldwijd onderzoek naar een betere en efficiëntere winning van ruwe olie en omvat een locatie-uitbreiding van ruim 10%. Het Shell-complex aan het IJ is één van de drie laboratoria in de wereld waar Shell zijn onderzoek concentreert.
Projectleider Paul Müller van Hurks: 'Samen met Shell staan we voor de taak op een veilige manier een werkend gebouw neer te zetten, waarbij het uitvoeringsproces aantoonbaar leidt tot de gewenste kwaliteit. Omdat wij Shell vanaf het begin meenemen in het verificatie- en validatieproces, zijn we in feite nu al bezig met de oplevering van L-Oost.'

Restauratie hoofdkantoor
In navolging van de Design & Build-opdracht voor de nieuwe laboratoriumvleugel L-Oost kreeg Hurks opdracht voor de restauratie van het monumentale hoofdkantoor – ook wel C30 genoemd – en tevens oudste Shell-pand aan de Carel van Bylandtlaan in Den Haag. Het gaat om een gefaseerde restauratie van ca. 14.500 m² gevel- en dakoppervlak. Ondertussen is Hurks eind augustus gestart met de eerste fase van deze Shell-opdracht. Deze omvat de aanpak van de buitenzijde van C30.