Houthavenkade Zaandam wordt nieuwe woonwijk met haventje en horeca

Het bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam maakt plaats voor een duurzame woonwijk met 710 diverse woningen en een insteekhaven met horeca.

 

Het ontwerp voor de nieuwe Zaanse woonwijk is geïnspireerd op de havenhistorie en de interactie met het water en is gemaakt door architectenbureau Van Aken CAE. Van de in totaal 710 woningen, zijn 40 koop- en 670 huurwoningen. Van alle woningen is 30% bestemd voor sociale huur en 20% voor middeldure huur. Een deel van de sociale huurwoningen is specifiek voor jongeren en starters en heeft een maximale huurprijs van € 432,51 per maand. Voor de middeldure en vrijesectorhuurwoningen komt een voorrangsregeling voor Zaanse inwoners.

Verantwoordelijk wethouder Songül Mutluer: ‘Deze plek is een prachtige kans om meer woningen in het stedelijk gebied toe te voegen, met daarbij speciale aandacht voor de Zaanse starter.’ De nieuwe woonwijk wordt volgens haar de verbindende schakel tussen de Havenbuurt, Het Eiland en de Russische Buurt, met een ‘mooie nieuwe entree naar het centrum van Zaandam’.

De duurzame woonwijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. De woningen krijgen gemeenschappelijke groene daktuinen en een deel van de gevels krijgt klimop. Ook komen er beplanting voor vlinders en insecten en nestkasten voor vogels en vleermuizen.

Voordat de bouw kan starten, zullen de huidige bedrijven op het terrein plaatsmaken. Naar verwachting ligt het ontwerpbestemmingplan voor de nieuwe Houthavenkade in maart 2020 ter inzage. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw in de loop van 2021.

Zaanstad sloot de anterieure overeenkomst voor de Houthavenkade met Porten Development, Porten Houthavenkade en Bot Bouw. Ook woningcorporatie Rochdale en investeerder Bouwinvest waren aanwezig.