Houtbouw pakt woning- én klimaatcrisis aan

Vanwege de nadruk op de hoeveelheid te bouwen huizen lijken andere doelen rondom circulariteit en duurzaamheid binnen de woningbouw uit het oog te worden verloren. Houtbouw kan echter ook een belangrijke rol spelen om de Nationale Woon- en Bouwagenda te bereiken.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 27 september 2024

Snelle constructie en lage CO2-uitstoot maken houtbouw geschikt om de woning- én klimaatcrisis aan te pakken, maar dit komt nog niet van de grond, mede doordat de sector al decennia werkt met beton en staal. Om houtbouw te stimuleren zouden beleidsmakers hun kennis in houtbouw moeten vergroten, regeldruk moeten verminderen en duurzame innovatie moeten stimuleren.

Als Nederland zijn ambitieuze doelstellingen voor duurzame huisvesting wil bereiken, is een heroverweging van bouwpraktijken en materiaalgebruik essentieel. Met een gerichte aanpak die kennis, innovatie en samenwerking bevordert, kan houtbouw een hoofdrol spelen in het vormgeven van een groenere, meer duurzame toekomst voor de Nederlandse woningmarkt, in plaats van slechts een symbolische rol. Wanneer houten woningen worden gezien als de standaard in plaats van als een luxeproduct, en toegankelijk zijn voor starters, kunnen duurzaamheid en woningbouw hand in hand gaan.

Het hele artikel van Angelina Horsting en Jop Woltjer (beiden Wageningen Economic Research) is te vinden op ESB.nu

 

Laatste nieuws

Evenementen