De Nederlandse hotellerie herstelt goed van de coronacrisis en trekt zich niets aan van de wat kwakkelende economie.
Hotelvastgoed heeft zich overduidelijk gepresenteerd als een stabiele en stevige asset klasse, stelde Ewout Hoogendoorn van adviesbureau Horwath HTL tijdens de Provada 2023.
De hotelmarkt zag zich na drie stabiele jaren (2017-2019) geconfronteerd met twee slechte coronajaren, maar heeft zich pijlsnel hersteld zodra de reisbeperkingen werden opgeheven. Niet alleen de bezettingsgraden keerden op de meeste plaatsen binnen het jaar terug naar het niveau van 2019, maar ook de kamerprijzen lieten een bijzonder sterk herstel zien. Daarmee toonde de hotellerie zich beter bestand tegen inflatie dan andere assetklassen. Vanaf begin 2023 is de gemiddelde kamerprijs zelfs sterker gestegen dan de inflatiecorrectie.
Sterke positie
Het volume aan hoteltransacties is nog steeds veel lager dan in de jaren voor de coronacrisis, maar ook hier is het negatieve effect minder sterk dan bij andere assetklassen. Het transactievolume bleef in het eerste kwartaal van 2023 op hetzelfde niveau als in 2022, waar andere typen commercieel onroerend goed flinke dalingen lieten zien.
Het aantal nieuw geopende hotels is beduidend lager dan in de jaren voor corona. Door het relatief schaarse aanbod en de stabiele markt heeft hotelvastgoed een sterke positie gekregen.
Hybride huurcontract
Of institutionele beleggers kunnen profiteren van de sterke positie van hotelvastgoed is mede afhankelijk van de contractvorm. Hoewel institutionele beleggers van oudsher kiezen voor vaste huurcontracten, is in de coronaperiode wel gebleken dat ook deze contractvorm niet zonder risico is. Duidelijk is gebleken dat wanneer een hotelinvesteerder kennis van de hotelmarkt in huis heeft, hij het beste resultaat kan bereiken met een hybride huurcontract of een managementcontract. De belangrijkste redenen zijn dat de investeerder hiermee meer invloed op de hotelexploitatie heeft, en in goede jaren in een hoger rendement deelt.